Ana SayfaGüncelBionNTech’in ikinci dozu 12 hafta sonra uygulanacak: Hedef sonbaharda toplumsal bağışıklık

BionNTech’in ikinci dozu 12 hafta sonra uygulanacak: Hedef sonbaharda toplumsal bağışıklık

ABER MERKEZİ – Sağlık Bakanlığı, BioNTech aşısında 2. doz uygulama süresini 12 hafta sonra olarak belirledi. Bakanlığın, sonbahara kadar toplumsal bağışıklığı sağlamayı hedeflediği belirtildi.

Corona virüsü Türkiye’de can almaya devam ederken Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, 17 günlük kapanmanın ardından vaka sayıları günlük 8 binin altına indi.

Önceki hafta Pfizer/BioNTech şirketi ile 120 milyon doz aşı anlaşması yapan Sağlık Bakanlığı, hedefler belirlemeye başladı.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu toplantısında, Haziran ayında gelecek BioNTech aşılarının 2. doz uygulamalarının 12 hafta sonra yapılmasının görüşüldüğü belirtildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve BioNTech CEO’su Uğur Şahin’in görüşmesinde, İngiltere’deki bilimsel araştırmaların masaya yatırıldığı kaydedildi.

12 hafta sonra yapılan BioNTech 2. doz aşılarının 3-4 ve 6-8 hafta sonra yapılan aşılamadan daha güçlü bağışıklık sağladığı vurgulandı.

Bu kapsamda Haziran’da gelecek BioNTech aşıları için 2. doz randevuların 12 hafta sonrasına verileceği belirtildi. Daha önce BioNTech 2. doz aşı randevularını 6-8 hafta sonrasına alanların randevularının aynen geçerli olacağı da ifade edildi.

Hedef netleşiyor

Hürriyet gazetesinden Nuray Babacan’ın haberine göre, daha önce hastalık geçiren ve antikor oluşanlar ile iki doz aşı yaptıran 12 milyon kişi hesaba katıldığında, 20 milyon kişinin bağışıklığının bulunduğu öngörülüyor.

Haziran ayından itibaren 30 milyon doz BioNTech aşısının yapılması ve bu aşıların tamamının ilk doz olarak uygulanmasının bağışıklık rakamlarını hızla yukarı çekeceği belirtiliyor.

Bu aşının ilk dozunun koruyuculuğunun fazla olması, bağışıklık kazananlarla birlikte 50 milyon kişinin korunma aşamasına geçmesi anlamına gelecek.

Aşılar yapıldıktan 10-14 gün sonra antikor oluştuğunun hesaba katılmasıyla, temmuz ayının ikinci yarısında toplumsal bağışıklıktan söz etmeye başlanabilecek.

Aşı kampanyasının tamamlanıp, toplumun en az 60 milyonunun aşılanmasının, sonbahara tam toplumsal bağışıklıkla girmek anlamına geleceği ifade ediliyor.

 




Önceki Haber
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Özbaş görevden alındı
Sonraki Haber
Türkiye, Covid-19 salgınında ekonomik olarak yurttaşlar için ne yaptı?