Ana SayfaDünyaBM uzmanları: IŞİD, Ezidilere karşı soykırım suçu işledi

BM uzmanları: IŞİD, Ezidilere karşı soykırım suçu işledi

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler, IŞİD’in Ezidilere karşı soykırım suçu işlediğine dair “açık ve ikna edici kanıtlar” elde ettiklerini açıkladı.

IŞİD Tarafından İşlenen Suçların Hesap Verilebilirliğini Desteklemek Üzere Teşkil Edilen Birleşmiş Milletler Soruşturma Ekibi (UNITAD) Başkanı Karim Ahmad Khan, Şengal’deki Ezidilere yönelik saldırılar ile Haziran 2014’te Tikrit Hava Akademisi’nde silahsız öğrenciler ve askeri personelin toplu katledilmesine ilişkin iki ayrı dosyanın incelendiğini açıkladı.

İncelemenin sonuçlarıyla ilgili bilgi veren Khan şunları söyledi:

Bağımsız ve tarafsız soruşturmalara, uluslararası standartlara ve BM’nin uygulamalarına uygun olarak Ezidilere karşı işlenen suçların soykırım suçu teşkil ettiğine dair açık ve ikna edici kanıtlar bulduğumuzu açıklayabilirim. İnfazlar, kölelik, cinsel kölelik, çocuklara karşı işlenen korkunç suçlara dair kanıtlar bulduk.

Kimyasal silah kullanıldı

Khan, benzer suçların Tikrit Havaalanı’nda da görüldüğünü aktararak, cinayetlere dair propaganda videolarının doğrudan ve alenen soykırıma teşvik suçunun bir kanıtı olduğunu söyledi.

IŞİD’in tüm videolarda “Onları bulduğunuz yerde öldürün” dediğini ifade eden Khan, soruşturma sürecinde IŞİD’in kimyasal ve biyolojik silahlar üretme-dağıtma kapasitesinin de açığa çıktığına işaret etti.

Khan, IŞİD’in Musul Üniversitesi’ni işgalinden sonra kendi saflarındaki bilim insanları ve tıp uzmanlarının su arıtma tesislerindeki kloru silah haline getirip, mahkumlar üzerinde biyolojik testler yaptığını açıkladı.

‘Suçlular yargılanmalı’

Irak’taki BM ekiplerinin tanıklıklar, toplu mezarlardan alınan adli kanıtlar ve sabit disklerden çıkan dijital veriler dahil olmak üzere pek çok delilin toplandığına dikkati çeken Khan, soruşturma müfettişlerinin aynı zamanda IŞİD’e finansal hizmet sağlayan kişi ve şirketleri de belirlediğini duyurdu.

Khan, IŞİD’in suçlarını basitçe belgelemenin yeterli olmadığını ve BM ekibinin IŞİD üyelerinin yargılanmasına olanak sağlayacak mevzuata yönelik gelişmeleri desteklemeye devam ettiğini vurguladı.

BM ekibinin, Kojo köyündeki dokuz toplu mezar alanında bulunan 100’den fazla Ezidi’nin kalıntılarının iadesini de istediği açıkladı.




Önceki Haber
22 yaşındaki ağır hasta tutuklu için çağrı: Yeri cezaevi değil, hastane
Sonraki Haber
Kadına şiddet: 'Başkasına benzettim, pardon' diyen erkek tahliye edildi