Ana SayfaCezaevleriÖHD: Cezaevlerinde salgın yayılıyor

ÖHD: Cezaevlerinde salgın yayılıyor

HABER MERKEZİ – Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, cezaevlerinde Corona virüsü vakalarının arttığına dikkat çekerek, Diyarbakır, Mardin, Çankırı ve Batman cezaevlerinden bilgiler paylaştı.

Özgürlük için Hukukçular Derneği’nin (ÖHD) Hapishane Komisyonu, Covid-19 salgını sürecinde cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleri ve artan Corona virüsü vakalarına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde beş, Batman Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde bir, Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde sekiz, Çankırı E Tipi Cezaevi’nde dört tutuklunun Covid-19 testinin pozitif çıktığı belirtildi.

Açıklamada, cezaevlerinde yayılan salgına ilişkin şu bilgiler paylaşıldı:

  • Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde B-11 koğuşunda sekiz mahpusa Covid-19 tanısı konulduğu, aynı koğuştaki üç mahpusun testlerinin negatif olduğu bilgisi alındı.
  • Diyarbakır Kadın Kapalı Cezaevi’nde en son koğuş araması 03-05-2021 tarihinde yapılmış olmakla birlikte, aramalar beş gün arayla yaklaşık 10 gardiyan tarafından gerçekleşmiş. Her oda aramasında infaz koruma memurları aynı eldiven ve aynı koruyucu kıyafeti kullanarak bulaşma riskini daha da arttırmaktadır. Arama sonrasında hijyen malzemeleri istense de sulandırılmış dezenfektanın koğuşlara sıkılması ile önlem alınmaya çalışıldığı, haricen istenen temizlik malzemelerinin ise ihtiyacı karşılayacak miktarda olmadığı tarafımıza iletildi.
  • Yine hapishanede verilen günlük iaşeler haricinde, idareye ek gıda takviyesi için başvuran mahpusların talepleri karşılanmamış. Mahpusların bireysel olarak kantinden ürün alması da resmi tatil sebebiyle kantinin kapalı olmasından dolayı zorlaştı.
  • Risk altında olabileceği nedeniyle özellikle B-12 koğuşunda bulunan mahpuslara da Covid-19 testi yapılmamış. 10-05-2021 tarihine kadar test yapılmamış olup, 11-05-2021 tarihli hapishaneye yapılan ziyarette ise B-12 koğuşunda kalan mahpusların belirti göstermesi nedeniyle test yapıldığı ve üç mahpusun daha Covid-19 testinin pozitif çıktığı belirtilmiştir. B-11 koğuşunda kalmakta olup önceki testi negatif çıkmış olan 2 mahpusun daha Covid-19 testinin pozitif çıktığı belirtilmiştir. B-12 koğuşunda kalan mahpuslardan Ronahi Sırdaş’ın kalp rahatsızlığı olması ve Semiran Erbağa isimli mahpusun kalp rahatsızlığı ve kanser şüphesi olması nedeniyle sağlıklarından endişe duyulmakta.
  • Batman Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda bulunan Veysel Karani Belde Belediyesi Eşbaşkanı Enes Cengiz’in Covid-19 testinin pozitif çıktığı belirtildi. Alınan bilgiler neticesinde Enes Cengiz’in tek başına bir odada kaldığı, sık sık baskın şeklinde oda aramasının yapıldığı bilgisi alınmıştır. Yine, oda aramalarında pandemi tedbirlerine uyulmadığı belirtilmiştir. Enes Cengiz’in KOAH hastası olması nedeniyle sağlığından endişe duyulmakta.
  • Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan Ali Aykut’un ailesine aktardığı bilgi neticesinde sekiz tutuklunun Corona virüse yakalandığı belirtildi. Ali Aykut, görüşmede 8 tutukludan 3’ünün durumunun ağır olduğunu kaydetti.
  • Çankırı Cezaevi’nde bulunan Sait Gürkan, Tamer Tanrıkulu, Sinan Yaşar ve Nurettin Kayar’ın Covid-19 testinin pozitif çıktığı belirtildi. 25 yıldan uzun süredir hapishanede bulunan mahpusların test sonuçlarının pozitif olması nedeniyle sağlıklarından endişe duyulmakta.

Açıklamada, salgın açısından en riskli alanların başında cezaevlerinin geldiği, bu süreçte cezaevlerinde ‘pandemi tedbirleri adı altında mutlak bir tecrit hali yaşandığı’ kaydedildi. Tutukluların yaşam haklarının büyük bir risk altında olduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

Böyle bir süreçte Adalet Bakanlığı hapishaneler konusunda hep suskun kalmayı tercih ederek, yaşanan hak ihlalleri ve salgın vakaları açısından kamuoyunu bilgilendirmemiştir. Hapishanelerde hem vaka sayısının artması hem de ölümlerin yaşanması karşısında yetkililer tamamen sessizliğe bürünmüştür. Bir yandan salgın nedeniyle ölümlerin yaşanması, kalıcı hastalıkların meydana gelmesi bir yandan da hasta mahpusların infazların durdurulmaması, hapishaneleri birer hak ihlali alanına dönüştürmüştür.

Adalet Bakanlığı tarafından cezaevleri ile ilgili bilgilendirmenin derhal kamuoyuna yapılmasının istendiği açıklamanın devamında, şu ifadelere yer verildi:

Mahpusların sağlık ve yaşam hakkının korunması yükümlülüğü ve işkence yasağı kapsamında aşı, test kiti ve tedavi imkanlarına eşit erişimin sağlanması için gerekli girişimler yapılmalı. Hasta, yaşlı ve çocuklu mahpusların derhal tahliyesinin sağlanması ve tüm mahpusları kapsayacak eşit ve adil bir infaz yasası değişikliğinin yapılması için yetkilileri adım atmaya, kamuoyunu da duyarlılığa davet ediyoruz.




Önceki Haber
Soylu, Peker'e çağrı yaptı: Ben adalete teslimim, sen de gel
Sonraki Haber
İsrail-Filistin çatışmasında son durum ne, kim ne diyor?