Ana SayfaEkoloji‘Deniz salyası’ tehlikesi: Marmara Deniz’i ölüyor

‘Deniz salyası’ tehlikesi: Marmara Deniz’i ölüyor

HABER MERKEZİ – Marmara Denizi’ni kaplayan müsilajın yok olmaması ve geniş bir alana yayılmasının kirlilik ve iklim değişikliğinin geldiği boyuta dikkati çeken ÇMO İstanbul Şubesi’nden Sedat Durel, bir an önce önlem alınmaması halinde sorunun büyüyeceği uyarısında bulundu.

Marmara Denizi’nin birçok noktasını “deniz salyası” olarak bilinen müsilaj sardı. Deniz sıcaklıklarının ortalama sıcaklıkların üzerinde olması, sudaki kirlilik oranının artması ve suyun durağanlığa bağlı olarak ortaya çıkan müsilaj hem görüntü kirliliğine hem de kötü kokuya neden oluyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Kadir Güney’e konuşan Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi’nden Sedat Durel, müsilajın nedenleri ve oluşturduğu tehlikelere dikkat çekti.

‘Değişiklik incelenmeli’

Geçmiş yılların bu dönemlerinde de müsilaj görüldüğünü hatırlatan Durel, ancak önceki yıllarda bir hafta süren durumun bu sene aylarca sürdüğüne dikkat çekti.

Durel “Lokal olarak görülen bu sorunun geniş bir alana da yayıldığını görüyoruz. Bu durumda oradaki değişikliği incelememiz gerekiyor” dedi.

Sedat Durel

Rüzgar ve akıntının artmasıyla müsilaj sorununun geçici olarak ortadan kalkabileceğini dile getiren Durel şu uyarıyı yaptı:

Bu durumun bir daha tekrarlanmaması için müdahalede bulunmamız gerekiyor. Marmara’nın dibi çok büyük bir kirliliğe sahip ve artık bu kirlilik taşınamaz halde. Bu durum kendini yüzeyde müsilaj olarak gösteriyor. Yüzey temizlense bile Marmara’nın dibini unutmamak gerekiyor.

Acil yapılması gerekenler

Bu tür problemlerle karşılaşmamak için iklim kriziyle de mücadele edilmesi ve atık su yönetimi planlanmasının doğru yapılması gerektiğini vurgulayan Durel alınması gereken önlemleri de sıraladı.

Evsel atık sularının tamamının ileri biyolojik atık su tesislerinden geçirildikten sonra deşarj edilmeli. Bu da yetmez. İklim kriziyle mücadelede ciddi bir programının yayınlanması ve buna uyulması gerekiyor. Bu tek başına belediyelerin yapabileceği bir şey değil. Belediyelerin hepsinin sorumluluk üstlenmesi gerekiyor. Ancak mesele merkezi bir yaklaşımın ve planın sunulmasıyla mümkün. Bu konuda iktidar üzerine de büyük sorumluluklar düşüyor. Sorumluluklarını yerine getirmelidir.

 




Önceki Haber
Zorla indirdiği uçakta muhalif gazeteciyi gözaltına alan Belarus'a ABD'den kapsamlı yaptırım
Sonraki Haber
Cudi'de ağaç kıyımı yapılıyor