Ana SayfaGüncelGezi davası yeniden: Gezi biziz, kurgu değil gerçeğiz

Gezi davası yeniden: Gezi biziz, kurgu değil gerçeğiz

HABER MERKEZİ – İstinaf mahkemesinin bozma kararının ardından Gezi davası yeniden görülmeye başlandı. Duruşma öncesi Taksim Dayanışması adına yapılan ortak açıklamada, “Düşlerin kirletilmesine izin vermeyeceğiz. Gezi biziz, kurgu değil gerçeğiz” denildi.

Gezi Parkı eylemlerine yönelik daha önce verilen beraat kararlarının bozulmasının ardından, aralarında Can Dündar ve Mehmet Ali Alabora’nın da bulunduğu yedi sanıklı Gezi davası, tutuklu iş insanı Osman Kavala’nın davasıyla birleştirilerek yeniden görülmeye başlandı.

İstanbul 30’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılacak duruşma öncesi Taksim Dayanışması’nın çağrısıyla Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi önünde açıklama yapıldı.

“Gezi Yargılanamaz” pankartının açıldığı açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Sezai Temelli, Serpil Kemalbay, Alican Önlü, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri Turan Aydoğan, Sezgin Tanrıkulu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Açıklamada konuşan Baro Başkanı Durakoğlu, davayla gözdağı verilmeye çalışıldığını vurguladı ve “2013’ten bu yana görülen davalar beraatla sonuçlandı. Bu da beraatla sonuçlanacaktır. Gezi’yi kriminalize edip topluma gözdağı verilmeye çalışılıyor. Gezi onurlu bir direniştir. Gezi demokratiktir, barışçıldır” dedi.

‘Gezi’yi kirletemezsiniz’

Taksim Dayanışması adına basın açıklamasını okuyan Burak Aktar ise demokrasi tarihinin en parlak ve onurlu sayfalarından biri olan Gezi’nin, hukuka ve gerçeğe aykırı iddialarla, bir kez daha yargılanmak istendiğine değindi.

Aktar, toplumsal muhalefetin en temel hak ve taleplerini ‘suç unsuru’ gibi gösterilerek, barışçıl direnişin tarihsel ve meşru gerçekliğinin ısrarla çarpıtılmak istendiğini vurguladı.

Gezi’yi kirletemezsiniz! Gezi Direnişi’ni suçla, terörle, darbeyle, kalkışmayla anılan bir eyleme dönüştürmenize asla izin vermeyeceğiz. Tarihsel gerçekliği çarpıtma gayretiyle; tarafsızlığı ve masumiyeti çoktan tartışmalı hale gelmiş kurum ve kişilerin sipariş senaryolarıyla, bu ülkenin özgürlük umudu Gezi’nin, demokratik hak ve taleplerimizin, parklarda, meydanlarda, sokaklarda özgürlük, demokrasi ve insanca yaşam için direnen milyonların, Abdocan’ın, Mehmet’in, Ethem’in, Medeni’nin, Hasan Ferit’in, Ali İsmail’in, Ahmet’in ve Berkin’in düşlerinin kirletilmesine izin vermeyeceğiz. Gezi biziz, kurgu değil gerçeğiz.

‘Kobani ve Gezi davası kumpastır’

İlk açıklamanın ardından yargılanan kişiler adliyeye girerken dışarıda kalan vekiller ise ayrı bir açıklama yaptı.

İstanbul’da Gezi davasının, Ankara’da ise Kobani Davası’nın olduğunu hatırlatan HDP Milletvekili Sezai Temelli, her iki davanın birer ‘kumpas davası’ olduğunu ve kabul etmediklerini söyledi.

Temelli, Gezi ve Kobani Davası’nda yargılananların Türkiye’de demokrasi mücadelesi verdiğini ve sadece iktidara muhalefet ettiği için mahkeme salonlarında yargılandıklarına dikkat çekti.




Önceki Haber
Tüketici güveni son iki yılın en düşük seviyesinde
Sonraki Haber
MetroPOLL: İmamoğlu, Yavaş ve Akşener Erdoğan'ın önüne geçti