Ana SayfaÇalışma YaşamıGörülmeyen emek: Hemşirelik

Görülmeyen emek: Hemşirelik

HABER MERKEZİ – Pandemiyle birlikte doktorların olduğu gibi hemşirelerin de iş yükü arttı. Çoğu günlerce evlerinden, ailesinden, çocuklarından uzak kaldı. Birçok hemşire Covid-19 kaptı, bazısı yaşamını yitirdi. Görüştüğümüz hemşireler “Salgın boyunca bizim karşılıksız emeğimiz yok sayıldı. Biz bakım emeğimizin ne maddi ne de manevi karşılığını alabildik. Salgının yükü altında ezildik” diyerek durumu özetliyor.


Haber: Yadigar Aygün


Bugün modern hemşireliğin kurucusu Florence Nightingale’in doğum günü. Bu nedenle her 12 Mayıs Uluslararası Hemşirelik Günü olarak kutlanıyor. Biz de bu özel günde 10 yıldır hemşirelik yapan İpek Deniz ile hemşireliği ve hemşirelerin yaşadığı sorunları konuştuk.

Var olan sorunlarının ve iş yüklerinin pandemiyle birlikte daha çok arttığına dikkat çeken Deniz şunları söyledi:

İpek Deniz

Pandemiden önce de çok sıkıntılı bir meslek hayatımız vardı. 38 sağlık çalışanı branşı var. İş tanımımız çok net değil. Kısaca her türlü aksaklılarla ilk hemşireler ilgileniyor. Bir lamba bozulduğunda o lambayı değiştirirsiniz, kırılan bir camı da siz yaptırırsınız. Hastanın suyu olmaz ilk siz sorumlu olursunuz. Ne zaman bir olumsuzluk olursa bu hemşireye yüklenir. Hemşire görmemiştir, hemşire atlamıştır. Ne zaman ki ciddi bir başarı oluyor bu direkt doktorların hanesine yazılıyor.

İpek Deniz, salgın döneminde yaşadıkları zorlukları ise şöyle anlattı:

İş yükümüz salgınla birlikte daha çok arttı. Covid-19 salgınında hijyen çok önemli olduğu için hemşire ve temizlik görevlilerinin üzerinden süreç yürüdü. Enfeksiyonu yaymamak, salgını kontrol altında tutmak ciddi mesaimizi aldı. Salgını eve taşımamak için evde de çok ciddi önlemler aldık. Evinde yaşlı bireyleri olan, çocuğu olan ya da anne babasıyla birlikte yaşayan arkadaşlarımızın çoğu Covid-19’u anne babasına bulaştırdı. Salgının yükü altında çok ciddi olarak ezildik. Zihinsel olarak da duygusal olarak da çok ciddi şiddet altındayız aslında. Evimize rahat rahat gidemiyoruz. Çocukların  ve yaşlıların sorumluluğu bizzat bizlere kaldı. Kadın hemşirelerin yükü çok arttı.  Bazı arkadaşlarımız stresten çok kilo aldı. Bazıları çok zayıfladı. Yoğun bakımda çalışan arkadaşlarımız üzerlerindeki tulumu saatlerce çıkaramadığı için pişik oldular. Kan ter içerisinde çalışıyoruz. Bu süreçte idrarını tutamayıp kaçıran arkadaşlarımız var. Çok yalnız bırakıldık. Salgını bulaştırma kaygısından kimseyle görüşemedik. Bu bizlere ilerleyen zamanlarda psikolojik sorun olarak geri dönecek. Biz ölen arkadaşlarımızla anılmıyoruz.

Aynı işi yapıyoruz, ama…

İpek Deniz

Sağlıkta Dönüşüm Programı ile birlikte sağlık çalışanlarına performansa dayalı ödeme sistemi getirildi. Sağlık çalışanları ve sağlık meslek örgütleri bugüne kadar yaptıkları eylemlerde sağlık sisteminin bir ekip işi olduğu ve yüzde 100 performans üzerinden değerlendirilmenin ayrımcılık olduğunu söylüyor.

Hemşire Deniz, bu ayrımcılığa şu sözlerle dikkat çekti:

Hemşirelerin yaşadığı sorunlar bu kadar büyükken iş yerinde bizden iyi bir performans bekliyorlar. Yükü eşit paylaşmayı bekliyorlar. Çalışma sistemindeki adaletsizler artık çok yorucu bir hal aldı. Biz, bakım emeğimizin ne maddi ne de manevi karşılığını alıyoruz. Aynı işi yapıyoruz, ancak aynı özlük, mali ve sosyal haklara sahip değiliz. Çalışma sisteminde adaletsizliği Sağlık Bakanlığı yarattı. Bu haksızlığı düzeltmek için asla bizi muhatap almıyor. Biz hemşirelere salgın sürecinde sus payı 1000-1500 TL ücret yatırdılar. Temizlik personelleri de çok fazla yoruldu. Ne kronik hasta olma hakkından yaralandılar ne de performanstan yararlanabildiler. Performans sistemi ile bizim çalışma barışımızı bozdular. Çoğu hemşire mesleği bırakmak istiyor ama maddi kaygılardan bırakamıyor.

Deniz, hemşire olarak taleplerini de sıraladı:

Çok haklı ve güçlü bir yerde duruyoruz. Çoğu arkadaşımız bunun farkında değil. Umarım bunun farkında olduğumuz bir yıl olur. Pandemide bile bazı haklarımıza kavuşamadıysak daha sonra kazanamayacağız. Kreş hakkı, emekliliğe yansıyacak ücret hakkı, yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret en insani haklarımız ve taleplerimiz. Umarım bunları kazandığımız bir yıl olur. Haklarımızı almak için mücadele edelim. Tüm arkadaşlarımızın Hemşireler gününü kutluyorum




Önceki Haber
Sky Sports: Şampiyonlar Ligi finali İstanbul'dan Porto'ya alındı
Sonraki Haber
Jiyan Semt Pazarı’nda erkek ve zabıta baskısı