Ana SayfaGüncelİl il 1 Mayıs eylemleri: Yaralı ve gözaltılar var

İl il 1 Mayıs eylemleri: Yaralı ve gözaltılar var

HABER MERKEZİ – Pandemi bahanesiyle getirilen yasaklara rağmen 1 Mayıs’ı kutlamak için ülkenin dört bir yanında meydanlara çıkan yurttaşlar, polis müdahalesiyle karşılaştı. Trabzon’da bir kadın, polisin kendisini arabanın altına alması sonucu gözünden yaralanırken, birçok ilde polis, eylemcileri darp ederek gözaltına aldı.

Trabzon

Trabzon’un Ortahisar ilçesinde 1 Mayıs için açıklama yapmak isteyen Halkevi ve Öğrenci Kolektifleri üyeleri, “Salgın fırsatçılığına, doğa talanına, yoksulluğa karşı diren memleket, diren Karadeniz” pankartı ile sokağa çıktı.

AKP’nin lebaleb kongrelerini hatırlatan grup üyeleri, “Halka işsizlik, zulüm, zam var. Bizler emekçilerin yanındayız. Ne kadar üzerimize gelirlerse gelsinler. Bu yağmaya, talana karşı sokaklarda olmaya devam edeceğiz” diye seslendi.

Kitle Trabzon meydanına çıkmak istediği sırada polisin müdahalesi ile karşılaştı.

Halkevleri Genel Yönetim Kurulu üyesi Berna Demirtaş, polisin kendisini bir arabanın altına alması sonucu yaralandı.

12 kişi polis tarafından gözaltına alındı.

Ankara

Ankara’nın farklı yerlerinde de tüm engellemelere rağmen 1 Mayıs için yürüyüşler düzenlendi.

Ankara’nın Mamak İlçesine bağlı 100’üncü Yıl Caddesi’nde bir araya gelen Öğrenci Kolektifleri, yaptıkları açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Bugün işçilerin sağlık emekçilerinin, kadınların, LGBTİ+’ların, üniversitelilerin, salgın süreci boyunca hayatları pahasına çalıştırılan ve Kod-29’la işlerinden çıkarılan işçilerin günü. AKP tarafından ezilen halkların günü. Hastanelerde ölümle burun buruna getirilen sağlık emekçilerinin kazanılmış haklarına saldırılan kadınların ve LGBTİ+’ların, üniversitelerine kayyım atanan üniversitelilerin ve belediyelerine kayyım atanan Kürt halkının seslerini en gür şekilde haykıracakları gündür.”

Öğrencilere müdahale eden polis, sekiz kişiyi gözaltına aldı.

Bağımsız Devrimci Sınıf Platformu (BDSP) ve Yeni Demokrat Gençlik üyesi bir grup da Mamak ilçesinde bağlı Şahintepe Mahallesi’nde 1 Mayıs’a ilişkin yürüyüş yaptı.

“Yaşasın 1 Mayıs, Bijî Yek Gulan” yazılı pankart açan gruba müdahale eden polis, beş kişiyi ve haber takibi yapan Mezopotamya Ajansı muhabiri Ceylan Şahinli’yi gözaltına aldı.

Artvin

1 Mayıs eylemlerinin başka bir durağı da Artvin oldu.

Artvin’de Borçka ilçesinde Halkevleri Artvin Şubesi Başkanı Dursun Ali Koyuncu ve Halkevi Borçka ilçe yöneticileri henüz evlerinin önünde gözaltına alındı.

Hopa ilçesinde ise meydanda açıklama yapmak isteyen Halkevi, Türkiye İşçi Partisi, Öğrenci Kolektifleri ve Komite üyeleri ise evlerinin önünden yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı.

İzmir

İzmir’de bulunan Konak Meydanı ve Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yapılmak istenen 1 Mayıs kutlamasına da polis müdahale etti.

Umut Sendikası tarafından Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde yapılan açıklamada eylemcilerin pankartını parçalayan polis, yedi kişiyi gözaltına aldı.

Konak Meydanı’nda alana çıkan Kaldıraç üyelerinin önünü kesen polis, üç kişiyi gözaltına aldı.

İzmir 1 Mayıs İnisiyatifleri tarafından Buca’da yapılmak istenen eyleme de polis engel oldu. Polis, sekiz kişiyi ters kelepçe ile gözaltına aldı.

Buca’da eylem yapan inisiyatif üyesi iki kişi de gözaltına alındı.

Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, kentte 1 Mayıs eylemlerinde gözaltına alınanların Konak Güvenlik Şubesi’nde de ifade işlemlerinin devam ettiği belirtildi.




Önceki Haber
İkizdereli kadınlar: Sürüklenerek gözaltına alındık
Sonraki Haber
Son 24 saatte 28 bini aşkın vaka, 372 can kaybı