Ana SayfaDünyaİsrail-Filistin çatışmasında son durum ne, kim ne diyor?

İsrail-Filistin çatışmasında son durum ne, kim ne diyor?

HABER MERKEZİ – İsrail ve Filistin güçlerinin karşılıklı saldırılarında can kayıpları hızla yükseliyor. İsrail’in düzenlediği hava saldırılarında 17’si çocuk en az 83 Filistinli, Gazze’den atılan roketlerle ise biri çocuk en az yedi İsrailli hayatını kaybetti. İsrail ordusu, Gazze’ye kara operasyonu düzenleme hazırlığında olduğunu bildirdi. İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüşen ABD Başkanı Biden ise “Gerilim çok geçmeden bitecek beklentisindeyim” dedi. Sivil kayıplar nedeniyle ‘dehşet içinde’ olan AB’den de itidal uyarısı geldi.

İsrail ordusu ile Filistinli silahlı gruplar arasındaki çatışmalar sürüyor, can kayıpları artıyor.

Şimdiye dek İsrail güçlerinin Hamas kontrolündeki Gazze’ye dönük yoğun hava saldırılarında 17’si çocuk en az 83 Filistinli hayatını kaybetti.

Uluslararası Af Örgütü’nün “Filistin halkını toplu cezalandırma niteliğinde” diye tanımladığı saldırılarda ayrıca, Gazze’de onlarca Filistinli ailenin yaşadığı en az iki konut ve bir ofis binası yerle bir oldu.

Filistinli silahlı gruplar da İsrail’in merkezindeki ve Gazze sınırına yakın bölgelere yaklaşık iki bin roket fırlattı. Bu saldırılar sonucunda İsrail’de biri çocuk olmak üzere en az yedi kişi hayatını kaybetti.

2014’teki Gazze savaşından bu yana en sert çatışmaların yaşandığı bölgede yüzlerce de yaralı var.

Öte yandan İsrail’de toplumlar arası şiddet vakalarının yaşandığı bildiriliyor. Ülke genelinde Arap ile Yahudi toplumları arasında kimi zaman çatışmalar çıkarken, linçler de yaşanıyor.

İsrail ordusu: Gazze’ye kara harekatı için hazırlıklar sürüyor

Diğer yandan İsrail Ordusu sözcüsü Jonathan Conricus, bugün yaptığı açıklamada, İsrail ordusunun Gazze’ye kara harekatı hazırlıklarını sürdürdüğünü, ancak şu ana kadar harekete geçme emri verilmediğini söyledi.

Hamas lideri İsmail Haniyeh ise İsrail’in gerilimi tırmandırmak istemesi durumunda kendilerinin de hazır olduğunu duyurdu.

Ramon Havalimanı’na uzun menzilli füze atıldı

Hamas’ın silahlı kanadı olan Kassam Tugayları’nın sözcüsü ise İsrail’in güneyinde yer alan ve Gazze’ye yaklaşık 220 kilometre (km) uzaklıkta bulunan Ramon Havaalanı’na ilk defa roket attıklarını duyurdu.

Kassam Tugayları sözcüsü Ebu Obeida, Ayyash-250 adlı füzenin 250 km menzili olduğunu belirtti.

Roket ismini, 1996 yılında İsrail tarafından öldürülen Hamas’ın önde gelen ajanlarından Yahya Ayyash’tan alıyor.

Obeida, İsrail saldırılarında Kassam Tugayları’nın kıdemli komutanlarının öldürülmesine karşılık olarak bu roketin atıldığını söyledi.

Af Örgütü: Silah ambargosu uygulanmalı

Uluslararası Af Örgütü Orta Doğu ve Kuzey Afrika Direktör Yardımcısı Saleh Higazi, “Gazze’de İsrail ve Filistinli silahlı gruplar arasındaki silahlı çatışmaların yoğunlaşması, önümüzdeki günlerde artan şekilde daha fazla sivilin kanının döküleceği ve daha fazla evin ve altyapının yerle bir edileceği korkusunu artırıyor” diyerek endişelerini dile getirdi.

Tarafların sivilleri koruma konusunda mutlak bir yükümlülüğü olduğunu vurgulayan Higazi, “Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin önünde aktif bir soruşturma olduğunu unutmamalılar ve ihlallerden dolayı geçmişteki gibi cezasızlıktan faydalanabileceklerini varsaymamalılar” uyarısında bulundu.

“Bu tırmanış, 2007’den beri toplu cezalandırma niteliği taşıyan yasadışı bir abluka altında olan Gazze’de büyük ölüm ve yıkımlar nedeniyle sivillerin en ağır acıları çektiği 2008, 2012 ve 2014 yıllarındaki korkunç çatışmaları hatırlatıyor” diyen Higazi, “Sivil yapıların kasıtlı olarak hedef alınması ve mülkün büyük kısmının gerekçesiz olarak tahrip edilmesi savaş suçudur” ifadelerini kullandı.

Saleh Higazi, sözlerini şöyle sonlandırdı:

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi üyeleri, çatışmanın taraflarının gerçekleştirdiği uluslararası insancıl hukukun ve insan haklarının ciddi ihlallerinin devam etmesini önlemek amacıyla güçlü ve aleni bir duruş sergilemeli ve derhal İsrail, Hamas ve diğer Filistinli silahlı gruplara kapsamlı bir silah ambargosu uygulamalıdır.

Uluslararası toplum son şiddet olaylarının, savaş suçları ve uluslararası hukukun diğer ciddi ihlallerinde uzun süredir devam eden cezasızlığın yanı sıra İsrail’in süregiden yasadışı yerleşimleri genişletme faaliyetleri, Gazze ablukası ve Şeyh Cerrah’taki gibi Filistinlilerin zorla tahliye edilmesi ve mülklerine el konulması gibi temel nedenlerini çözümlemek için İsrail’e baskı yapmalıdır.

Biden: Gerilim çok geçmeden bitecek beklentisindeyim

ABD Başkanı Joe Biden (Fotoğraf: AP)

Bu arada İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren ABD Başkanı Joe Biden, bölgede çok sayıda sivilin hayatını kaybetmesine neden olan çatışmaların, yakında sona ermesini beklediğini söyledi: “Gerilim çok geçmeden bitecek beklentisindeyim.”

Biden, yaptığı görüşmede İsrail’in kendisini savunma hakkını desteklediğini de ifade etti.

Beyaz Saray’ın çatışmaların durdurulması için bölge ülkelerinden Mısır, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile de temasta olduğu kaydedildi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken da Filistin lideri Mahmud Abbas ile bir telefon konuşması gerçekleştirdi. Bu görüşmede Blinken’ın roket saldırılarının sonlanması gerektiğini söylediği belirtiliyor.

Ancak Mahmud Abbas, kameralar önünde yaptığı son konuşmada, “Amerika ve İsrail’e sesleniyorum. Bıktık artık, bırakın bizi. Bizden uzak olun” ifadelerini kullandı.

Abbas sözlerinin devamında, “Ülkemizi asla terk etmeyeceğiz, işgale yarın değil bugün son verin” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın dün de İsrail Başbakanı Netanyahu ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdiği açıklanmıştı.

Blinken, Netanyahu ile telefon görüşmesi öncesinde yaptığı açıklamada, tarafların şiddetten kaçınması gerektiğini vurgulamış, hem İsrail’i hem Filistinlileri sükunete davet etmek için bölgeye Müsteşar Yardımcısı Hady Amr’i gönderdiklerini duyurmuştu.

AB’den İsrail’e ‘orantılılık’ uyarısı

Benzer bir çağrı da Avrupa Birliği’nden (AB) geldi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki vahim tırmanış, Gazze içinde ve çevresindeki şiddetin ciddi boyuttaki tırmanışı son bulmak zorunda” açıklamasını yaptı.

“AB, çocuklar dahil yüksek sayıdaki sivil kayıplar ve yaralanmalar sebebiyle dehşet içindedir. Öncelik sivillerin korunması olmalıdır” diyen Borrell, tüm çabaların sivil kayıpların önlenmesi ve gerilimin düşürülmesine odaklanması gerektiğini kaydetti.

Josep Borell, Hamas ve diğer grupların roket saldırılarının kabul edilemez olduğunun altını çizerken, “İsrail’in sivil halkını koruma hususundaki meşru ihtiyacını tanımakla birlikte, verilen yanıt orantılı olmalı ve güç kullanımında azami düzeyde itidal sergilenmeli” dedi.

Ayrıca Borrell, “Kudüs’te kutsal mekanların statükosuna saygı gösterilmeli ve ibadet özgürlüğü güvence altına alınmalıdır” dedi.


Karınca, BBC, DW, Reuters, Sputnik



Önceki Haber
ÖHD: Cezaevlerinde salgın yayılıyor
Sonraki Haber
Yılın ilk dört ayında en az 735 işçi hayatını kaybetti