Ana SayfaDünyaKanada’da asimile amaçlı kurulan okulda 250 yerli çocuğun cesedi bulundu

Kanada’da asimile amaçlı kurulan okulda 250 yerli çocuğun cesedi bulundu

HABER MERKEZİ – Kanada’da geçmişte yerlileri asimile etmek için kullanılmış olan bir yatılı okulda, 215 çocuğun cenazelerinin kalıntıları bulundu.

Kanada’nın British Columbia eyaletinde geçmişte sömürgeciler tarafından yerlileri asimile etmek için kullanıldığı belirtilen Kamloops Yerli Yatılı Okulu’nda 215 çocuğa ait ceset kalıntıları tespit edildi.

1978 yılında kapatılan okuldaki toplu mezar, okul çevresinde yapılan inceleme sırasında yeraltı tarama radarlarıyla bulundu.

Haberi, yerli gruplardan Tk’emlups te Secwepemc’in lideri Casimir duyurdu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Casimir “Ölen çocukların kaydı tutulmamış. Bazı cesetler 3 yaşında çocuklara ait” dedi.

Kanada Başbakanı Justin Trudeau ise konuya ilişkin, “Okulda bulunan mezar beni derinden üzdü. Ülkemizin tarihinin utanç verici döneminin acı veren bir hatırası” ifadelerini kullandı.

Yerel yetkililer, çocukları okula gönderilmiş olan ailelere ulaşmaya çalışırken, toplu mezarla ilgili ön raporun Haziran ayı ortasında çıkması bekleniyor.

Çocuklar bu okullara gitmeye zorlanıyordu

Kanada’da yerli çocuklar, 1800 ve 1900’lerde hükümet ve dini yetkililer tarafından yönetilen ve yerli çocukları asimile etmeyi amaçlayan yatılı okullara gitmeye zorlanıyordu.

Kamloops Yatılı Okulu, bunların en büyüklerinden biriydi. Katolik yetkililerce 1890’da açılan okulun 1950’lerde en az 500 öğrencisi vardı.

Okul 1969’da merkezi hükümetin kontrolüne geçti ve 1978’de kapanana kadar bölge öğrencilerine yurt hizmeti verdi.




Önceki Haber
İstanbul’da dokuz ilçede 17 saatlik su kesintisi
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.