Ana SayfaCezaevleriKanser hastası tutukluya kelepçeli kemoterapi yapıldı

Kanser hastası tutukluya kelepçeli kemoterapi yapıldı

HABER MERKEZİ  – Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, kanser hastası tutuklu M. Zahit Özdemirli’nin kemoterapi gördüğü tedavisinin kelepçeli yapıldığını duyurdu.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 351’inci haftasında, Adana Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan kanser hastası M. Zahit Özdemirli’nin sağlık durumuna dikkat çekti.

İnisiyatif, tarafından yayımlanan videolu mesajda İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen konuştu.

Özdemirli’nin 2016 yılından beri tutuklu olduğunu anlatan Çevirmen, sağ kulağında beliren şişkinlik üzerine hastaneye gittiğini aktardı.

Özdemirli’ye 2019 yılının sonlarında Adana Şehir Hastanesi’nde alınan biyopsi sonucuna göre ameliyat edileceği söylendiğini ancak Kovid-19 salgını araya girince tedavilerine ara verildiğini belirten Çevirmen, “Günü birlik Elbistan-Adana arası 750 kilometre ring araçlarında elleri kelepçeli bir şekilde götürülüp getirildi” dedi.

Israrların sonucunda yarım kalan tedavisine tekrar başlandığını aktaran Çevirmen şu bilgileri verdi:

Ocak ayında mevcut kitleden iki defa ameliyat oldu, ilk biyopsi sonucunun temiz çıkmasına rağmen ikincisinde lenfoma kanseri teşhisi konuldu ve onkoloji bölümüne sevk edildi. Ameliyattan sonra ilk 35 günü karantina koşullarından kaynaklı tekli bir odada geçirdi. Özdemirli, kaldığı odanın havalandırmasının üstünün tel örgülerle perdelenmiş bir durumda olduğunu, bu tür hastalıkların moral-motivasyona, dengeli beslenmeye ve psikolojik desteğe ihtiyaç duyulduğunun herkesçe bilindiğini, pek çok konudan mahrum bırakıldığını aktardı.

Kelepçeli kemoterapi

Özdemirli’nin 12 Nisan’da kemoterapi aldığını dile getiren Çevirmen, kemoterapi gördüğü odada 3 asker görevlendirilmiş olmasına rağmen en az 5 saat elleri kelepçelenmiş bir şekilde tutulduğunu belirterek şunları söyledi:

Hasta bu durumdayken ciddi bir psikolojik baskı altında hissettiğini, kemoterapi sonrasında Adana F Tipi Cezaevi’ne götürüldüğünü, oda şartlarının iyileştirilmesini beklerken ağırlaştırılmış müebbetliklerin olduğu tekli odaya alındığını, sadece ranza ve tuvaletin bulunduğu kadar yaşam alanı olduğunu, odanın avlu kapısının her gün saat 14.00’da açıldığını ve bunun ruh-beden sağlığını kötü etkilediğini ifade etmiştir.

Özdemirli’nin 15 gün geçtikten sonra normal odaya alındığını vurgulayan Çevirmen, 3 Mayıs’ta kemoterapisinin ikinci seansında da ilkinde uygulanan uygulamaların tekrar edildiğini söyledi.

Çevirmen, Özdemirli’nin derhal tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

 




Önceki Haber
AB Konseyi Başkanı Michel: AB, Türkiye’nin davranışını değiştirmek için tüm araçları kullanmaya hazır
Sonraki Haber
Cumartesi Anneleri: Peker'in itirafları ihbar kabul edilmeli