Ana SayfaGüncelKapanma sonrası 3 aşamalı ‘açılma’ hazırlığı yapılıyor

Kapanma sonrası 3 aşamalı ‘açılma’ hazırlığı yapılıyor

HABER MERKEZİ – ‘Tam kapanma’nın sonunda 3 aşamalı ‘açılma’ hazırlığının yapıldığı öğrenildi. Uzmanlar, tedbirsiz bir açılmanın tekrardan büyük kayıplara neden olacağına dikkat çekiyor.

Covid-19 salgını tedbirleri kapsamında uygulanan ‘tam kapanma’nın sona ereceği 17 Mayıs’ın ardından kısıtlamaların nasıl devam edeceği konusunda değerlendirmeler yapılıyor.

Hürriyet’ten Nuray Babacan’ın haberinde, şu an 100 bin nüfusta haftalık 400 vaka görüldüğü, bunun bayram sonrasında 100’ün altına düşürülmesinin hedeflendiği belirtildi.

Haberde, Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu ve ilgili birimlerin 17 Mayıs’ta sona erecek tam kapanmanın ardından hangi önlemlerin alınacağını masaya yatırdığı kaydedildi.

Buna göre, ‘tam kapatma’nın ardından, önce okulların açılması ve sınavların başlaması gerektiği dile getirildi.

İkinci aşamada, ‘tek dükkan’ olarak tanımlanan kuaför, avukatlık bürosu ve küçük esnaf mekanlarının açılabileceği; üçüncü aşamada ise kafe-restoranların masa sınırlaması ve dış mekan şartıyla açılması gündemde olduğu öne sürüldü.

Uzmanlar uyarıyor

Uzmanlar, kapanmadan sonra tedbirli bir açılmanın hayata geçirilmesi gerektiğini, aksi takdirde sorunların daha da derinleşeceğini vurguluyor.

Ayrıca uzmanlar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın vaka sayısındaki düşüşün test sayısının azalmasıyla ilgili olmadığını savunmasına ilişkin başka bir noktaya dikkat çekti.

Hürriyet’e konuşan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Bakan Koca’nın sözlerini şöyle değerlendirdi:

Hastalık gençlerde ve çocuklarda yaygın. Üstelik çoğu belirtisiz geçiriyor. Türkiye’de belirtisi olmayanlara test yapmıyoruz. Tarama yöntemi tercih edilse vaka sayısındaki artışı görürüz. Kısıtlı test yapıldıkça, vaka sayısı az çıkar.

Profesör Ceyhan, Haziran ortasının kritik olduğuna işaret ederek, “Eğer kontrolsüz bir biçimde tersine göç görüntüleri ortaya çıkarsa yani memleketlerine ya da sahillere gidenler şehirlerine kontrolsüz dönerse ve Türkiye birden açılırsa, haziran ayı ortalarında vaka sayıları yine artacak” dedi.

Açılmanın altı-sekiz haftalık bir sürece yayılması gerektiğini söyleyen Ceyhan, “Toplu taşıma ve işyerlerinde kalabalıklaşma en riskli alanlar. Evinden çalışabilenler bunu mutlaka sürdürmeli” uyarısı yaptı.




Önceki Haber
Bahçeli'den 100 maddelik yeni anayasa önerisi
Sonraki Haber
Hastanede sistematik cinsel saldırı: Fail erkekler hala görevde