Ana SayfaGüncelKoca ile Şahin’den ortak ‘aşı’ açıklaması

Koca ile Şahin’den ortak ‘aşı’ açıklaması

HABER MERKEZİ – Bilim Kurulu toplantısının ardından BioNTech’in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin ile birlikte açıklama yapan Sağlık Bakanı Koca, günlük vaka sayısının uzun bir aradan sonra 10 binin altına indiğini söyledi. Prof. Dr. Uğur Şahin de “Türkiye için Temmuz, Ağustos ve Eylül ayında 120 milyon doz Kovid-19 aşısını tamamlamak istiyoruz” dedi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, BioNTech’in kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin’in de katıldığı Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklama yaptı.

Bakan Koca, tam kapanmayla birlikte uzun zaman sonra bugün Türkiye’de günlük vaka sayısının 10 binin altına düştüğünü ifade etti.

Bu vaka sayısının kalıcı ve sürekli olmasını sağlamak önemli. Bundan sonraki süreçte yasaklarla yönetimden ziyade daha çok kişisel tedbirlerle ve yaygın aşılamayla bu dönemi sürdürmek istiyoruz. Haziran ayında BioNTech aşısıyla birlikte 20 yaşa kadar inmek istiyoruz.

Yerli aşı çalışmalarına ilişkin de bilgi veren Koca, “Yerli aşıyla ilgili bildiğiniz gibi Faz 2 çalışması bitti. Faz 3’ün başlaması da zannediyorum önümüzdeki iki hafta içerisinde olacak” dedi.

Koca, Faz 3’e geçecek aşının Eylül ayı ayında acil kullanım onayı almasının söz konusu olabileceğini kaydetti ve şunları söyledi:

  • Altyapı olarak günde 1,5 milyon dozdan fazla Kovid-19 aşısı yapabilme potansiyelimiz var.
  • Bundan sonraki süreçte yasaklarla yönetimden ziyade daha çok kişisel tedbirlerle, yaygın aşılamayla bu dönemi sürdürmek istiyoruz.
  • Yerli Kovid-19 aşısının faz-3 çalışmalarına haziran ayının başında başlayabileceğimizi düşünüyorum.
  • Yerli Kovid-19 aşısında süreç başarıyla tamamlanırsa eylül ayında acil kullanım onayıyla kullanımı söz konusu olabilir.
  • Aşılama oranı 65 yaş üstünde yüzde 84’e kadar ulaşmış durumda. Bunun yüzde 90 ve üzeri olmasını istiyoruz.
  • Haziran’da 30 milyon aşı ile birlikte, tedarikte sorun yaşanmazsa peyderpey 20 yaşa kadar inmek istiyoruz.

‘Aşı 30’dan fazla virüs varyantında denedik’

Koca’nın ardından online olarak katıldığı toplantıda konuşan Uğur Şahin de 120 milyon doz Kovid-19 aşısının Haziran ayında 30 milyon doz olmak üzere Eylül ayının sonuna kadar Türkiye’ye gönderileceğini ifade etti.

Şahin’in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  • Aşıyı 30’dan fazla virüs varyantında denedik, mutasyonlara karşı etki gösteriyor.
  • Hastalığı geçirmiş olan kişiler için 1 doz Kovid-19 aşısı, 3 ay hastanede geçirdikten sonra yeterli olabilir.
  • Türkiye’de hem aşı üretmek hem Ar-Ge yapmak istiyoruz.



Önceki Haber
Bakanlığın günlük Corona tablosu: 207 can kaybı, 9 bin 385 vaka
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.