Ana SayfaEğitimÖğrencilerin uzaktan eğitime katılım oranı yüzde 20’nin altında

Öğrencilerin uzaktan eğitime katılım oranı yüzde 20’nin altında

HABER MERKEZİ – Öğretmenlerin uzaktan ve yüz yüze eğitimine dair görüşlerini almak amacıyla yaptığı anketi sonuçlarını açıklayan Eğitim Sen, “Öğretmenlerin yüzde 44’ü öğrencilerin çevrim içi derslere katılım oranının yüzde 20’nin altında olduğunu ifade etti” diye belirtti. Uzaktan eğitimin eşit koşullarda gerçekleşmediğini belirten öğretmenler, “Evdeki uzaktan eğitim eşitsizliklerinin derinleşen yoksulluk ve işsizlik ile ilişkisi büyüktür” ifadelerini kullandı.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen), öğretmenlerin uzaktan ve yüz yüze eğitimine dair görüşlerini almak amacıyla yaptığı anketin sonuçlarını, Genel Merkez binalarında gerçekleştirdikleri basın toplantısı ile açıkladı.

Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, yapılan ankete 3 bin 743 öğretmenin katıldığını belirtirken, ankette uzaktan eğitim veren öğretmenlerin yüzde 59’unun 5-6 saat çevrimiçi ders verdiklerini ifade etti.

Öğretmenlerin yüzde 65’i haftada 21-30 saat aralığında ders vermişlerdir. Pandemide öğretmenlerin ders hazırlığı, materyal geliştirme, öğrenci ve veli grupları ile görüşme, ödevleri okuma gibi etkinlikleri de dahil edildiğinde özverili bir emek süreci sergiledikleri ortaya çıkmıştır.

’40 öğrencinin sekizi derse katılabiliyor’

Kurul, anketin en can alıcı sorularından birinin öğrencilerin çevrim içi derslere katılımı olduğunu söyledi ve bunun sonuçlarını şöyle anlattı:

Öğretmenlerin yüzde 44’ü öğrencilerin çevrim içi derslere katılım oranının yüzde 20’nin altında olduğunu ifade etmiştir. Bu oldukça yüksek bir orandır ve eşitsizlikleri ortaya koyan çarpıcı bir sonuçtur. Öğretmenlerin yüzde 44’üne göre öğretmenler ekranı açtığında 40 öğrencisinin sadece 8’ini görmekte, kalan 32’sinin ise uzaktan eğitime dahil olmadığını ve önemli bir kısmının eğitimden koptuğunu ileri sürmektedir.

Öğretmenlerin yüzde 46’sı öğrencilerin internet ve cihazları edinememesi nedeniyle katılamadığını, öğretmenlerin yüzde 17’sinin öğrencilerin uzaktan eğitimde öğrencilerin yeterince öğrenemediklerini düşünmektedirler. Yeterince öğrenemediğini düşünen öğrenciler yeni ve farklı öğrenme yollarına yönelmekte ya da evin gündelik rutinlerine dönmektedir.

‘Devlet uzaktan eğitim için internet-cihaz desteği sağlamıyor’

Öğretmenlerin yüzde 61’inin ‘uzaktan eğitimin çocuklar için eşit koşullar oluşturularak sürdürülmediğini’ aktardığını kaydeden Kurul, şu ifadeleri kullandı:

Bu sorunun pandemide iktisadi krizin derinleşmesi ve yoksulluk ve işsizlikle ilişkisi büyüktür. Eğitimin bileşenleri olan velilerimizin on milyonu aşan işsizler, 16 milyona yaklaşan yoksulluk yardımı alanlar arasında olduğunu tahmin ediyoruz. Evdeki uzaktan eğitim eşitsizliklerinin derinleşen yoksulluk ve işsizlik ile ilişkisi büyüktür. Öğretmen görüşlerine göre ikinci büyük sorun alanı devletin ve siyasal iktidarın eğitimle ilgili yetki ve sorumluluklarını yerine getirmemesi ile ilgilidir. Bilgi toplama aracını dolduran öğretmenlerin yüzde 24’ü devletin uzaktan eğitim için internet-cihaz desteği sağlamadığını belirtmişlerdir.

‘Yüz yüze eğitimde önlemler alınmadı’

Kurul, bu süreçte yüz yüze eğitimde yaşanan sorunlara da değindi. Önlemlerin yetersizliğine vurgu yapan Kurul şunları söyledi:

Öğretmenlerin yüzde 39’u görüşlerini toplum sağlığı önlemlerinin yetersizliği ile ilişkilendirmişler. Aynı soruya yanıt olarak öğretmenlerin yüzde 32’si, sorunu kalabalık ve kapalı ortamlarda çalışma durumunda olan öğretmenlik mesleği bağlamında düşünmüş ve ‘öğretmenlerin hızlı ve yaygın bir biçimde aşılanmamasının yüz yüze eğitimde kaygıyı artırdığını’ belirtmiştir.

Öğretmenlerin bir kısmı, yüz yüze eğitimde karşılaşılan sorunlar bağlamında aşılanmama sorununa değil, okul içi yönetim ve eğitim süreçlerine odaklanmışlar, yüz yüze eğitim için okullarda etkili mekan düzenlemelerinin yapılmadığını, okulların ve sınıfların hala kalabalık olduğunu, okullarda çeşitli nedenlerle bedelsiz maske ve yüzey hijyen malzemelerinin olmadığını ifade etmişlerdir.

Öğretmenlerde aşılama 

3 bin 743 öğretmen arasında iki doz aşı olduğunu belirten öğretmenlerin oranının sadece yüzde 15 olduğuna dikkat çeken Kurul, şöyle dedi:

Birinci doz aşıyı olup ikincisini bekleyen öğretmenlerin oranı yüzde 29, henüz aşı olmadığını belirtenlerin oranı ise yüzde 56’dir. Bu bulgu, bakanlığın yakında açıkladığı öğretmenlerin yüzde 40’ının aşılanma açıklaması karşısında öğretmenlerin yaklaşık yüzde 60’nın aşılı olmaması olgusunu doğrular niteliktedir.




Önceki Haber
İkizdere asker ablukasında: İYİ Parti heyetine saldırı girişimi
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.