Ana SayfaDünyaOrtadoğu susuzluktan kavruluyor: İran isyan noktasında

Ortadoğu susuzluktan kavruluyor: İran isyan noktasında

HABER MERKEZİ – Ortadoğu’da 11 ülke ciddi su krizi yaşıyor. Bu ülkelerin başını çeken İran’da 400’e yakın kent susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya. Eylemlerin olduğu ülkede sosyo-politik kriz yaşanabileceği belirtiliyor.

Dünya nüfusunun en az dörtte biri aşırı susuzluk çekerken, çok sayıda ülke çeşme suyu hizmeti dahi veremeyecek düzeyde kuraklık yaşamaya başladı.

Ülkelerin kara ve su alanlarının yüzdesine göre oluşturulmuş dünya tablosu içerisinde İran, 102’inci sırada yer alıyor.

Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü (WRI) tarafından hazırlanan raporlara göre “su riski” atlasında su kıtlığı ve kuraklık görülen bölgeler kapsamında en ciddi sorunları Ortadoğu yaşıyor.

17 sıkıntılı ülkenin 11’i Ortadoğu’da bulunurken, bunlar sırasıyla Katar, İsrail, Lübnan, İran, Ürdün, Libya, Kuveyt, Suudi Arabistan, Eritre, Birleşik Arap Emirlikleri, San Marino, Bahreyn, Hindistan, Pakistan, Türkmenistan, Umman ve Botswana.

Sayılı ülkelerde temiz içme suyunun yüzde 80 oranında tarım, sanayi ve şehir belediyeleri tarafından kullanıldığı kaydediliyor raporlarda.

İran’da 7 bin köy kırmızı safhada

İran’da toplam 400 kentte su krizi yaşandığı İranlı kaynaklar tarafından duyuruluyor.

İran Su ve Kanalizasyon Şirketi’nin açıkladığı veriler ise dudak uçuklatıyor.

Verilere göre, 282 şehir içme suyu sıkıntısı yaşıyor. Bu şehirlere bağlı 7 bin köy içme suyu bulmakta kırmızı safhaya gelmiş durumda.

Bahsi geçen 7 bin köye mobil tankerler aracılığı ile içme suyu taşındığı kaydediliyor.

Tahran Bölgesel Su Şirketi Su ve Su Tesisleri İşletme Ofisi Tahran baraj rezervlerinin azalmasına dikkat çekerken; son göstergelere göre 118 milyon metreküp düşüş var.

Ayrıca çok sayıda eyalette enerji üretiminin yüzde 30 azalması beklendiği kaydediliyor.

Sosyo-politik kriz kapıda

(İsfahanlı çiftçiler susuzluk nedeniyle hükümeti protesto ediyor)

Yerel kaynaklar, susuzluk nedeniyle çok sayıda köyde protestoların gerçekleştiğini ancak bunların yayın yasağı, İran rejim baskıları ve internet kesintileri nedeniyle kamuoyuna ulaşamadığı bilgisini paylaşıyor.

Su krizinin sosyo-politik bir kriz boyutuna çıkması ve yıkıcı etkilerinin önlenmesi için protestoların yaygınlaşması beklendiği vurgulanıyor.

İran’daki kuraklığın en önemli etkenlerinin başında geleneksel sulama yöntemleri geliyor.

Yine barajlarda yapılan hatalı transferlerin de neden olduğu aktarılıyor.


NuJINHA



Önceki Haber
Hakikat ve korku: Bir duruşmanın anatomisi
Sonraki Haber
'Ümmetin Sultanlığı' çıkmaz sokakta