Ana SayfaGüncelPolisler tartışmalı genelgeyi gerekçe gösterdi, gazetecinin telefonunu fırlattı

Polisler tartışmalı genelgeyi gerekçe gösterdi, gazetecinin telefonunu fırlattı

HABER MERKEZİ – 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlamak isteyen en az 230 kişi şiddet kullanılarak gözaltına alınırken, bunu görüntülemek isteyen gazeteciler Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tartışmalı genelgesi gerekçe gösterilerek engellendi.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün, polislerin görüntülerinin çekilemeyeceğine ilişkin çıkardığı genelge, tartışmalara neden olurken buna ilişkin hak ihlalleri haberleri gelmeye başladı.

1 Mayıs İşçi Bayramı’nı kutlamak ve 1977 yılı 1 Mayıs’ında katledilenleri anmak için sokaklara çıkanlardan en az 230 kişi gözaltına alındı. Gözaltı sırasında uygulanan şiddeti görüntülemek isteyen gazeteciler, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün (EGM) genelgesi gerekçesiyle engelle karşılaştı.

Yol TV, Ankara’daki gözaltı haberini takip eden muhabirleri Özge Uyanık’ın polisin saldırısına uğradığını duyurdu.

Benzer bir haber de İstanbul’dan geldi. DİSK Basın-İŞ de gazetecilerin, genelge gerekçesiyle engellendiğine dikkat çekerek şunları kaydetti:

“1 Mayıs’ta çekim yapan gazeteci arkadaşlarımız polis tarafından engelleniyor, üyemiz Sultan Eylem Keleş’in ‘Gazeteciyiz, işimizi yapıyoruz’ itirazı üzerine polisler ‘Genelge talimatı var’ dedi. Tekrar ediyoruz; Emniyet’in genelgesiyle gazetecilik faaliyeti engellenemez!”

‘Mevcut yasalara da aykırı’

Gazeteci ve hukuk derneklerinden tartışmalı genelgeye karşı tepkiler yükselmeye devam ediyor. Genelgenin amacının polis şiddetinin örtülmeye çalışılması olarak değerlendiren dernekler, mevcut yasalara da aykırı olduklarını belirttikleri genelgenin hükümsüz olduğunu savunuyor.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Genel Sekreteri Coşkun Üsterci, AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayınlayan İnsan Hakları Eylem Planı ile EGM’nin yayınladığı genelge arasında çok büyük bir çelişki olduğunu vurguladı.

Mezopotamya ajansına konuşan Üsterci, İnsan Hakları Eylem Planı’nın hükümetin uluslararası sözleşmeler kapsamında iyileştirmeler ve güçlendirmeler yapmayı amaçladığını belirten Üsterci, “EGM’nin yayınladığı genelgeye baktığımızda hak ihlallerinin devamlılığının sağlamayı hedeflediklerini görüyoruz” dedi.

‘Eylem yapamaz hale getirmek istiyorlar’

İHD Ankara Şubesi Eşbaşkanı Fatin Kanat ise, hali hazırda eylemlerde görüntü çeken gazeteci ve yurttaşlara polislerin pervasızca davrandığını ifade ederek, şöyle konuştu:

“Orantısız güç kullanımıyla insanları eylem yapamaz hale getirmek istiyorlar. Bu hamleyi boşa çıkartmak bizim elimizde. Bütün demokrasi ve emek güçlerinin bu hamleye karşı bir araya gelmesi gerekiyor.”

İktidar, tüm tepkilere rağmen genelgeyi “özel hayatın gizliliği” gerekçesiyle savunuyor. Karara karşı çıkanlar ise kamusal işin özel hayat kapsamına girmediğine ve bu engelin, işlenen suçların cezasız kalmasına neden olacağı tehlikesine dikkat çekiyor.




Önceki Haber
1 Mayıs: Taksim'de anma yapmak isteyen en az 230 kişiye gözaltı
Sonraki Haber
JİTEM tetikçisi itiraf etmişti: Cumartesi Anneleri peşini bırakmıyor