Ana SayfaEkonomiReuters: Türkiye geç adım attı, turizm hedefini tutturması zor

Reuters: Türkiye geç adım attı, turizm hedefini tutturması zor

HABER MERKEZİ – Yayınladığı haber analizde Türkiye’nin turist akışı için tam kapanma kararı aldığına dikkat çeken Reuters, Ankara’nın geç adım attığı için hedefine ulaşamayacağını vurguladı.

Corona virüsü, Hindistan ile Türkiye başta olmak üzere çoğu ülkede can ve ekonomi kaybına neden olmaya devam ediyor. Aşılamada ön sıralarda olan ülkeler toparlanma sağlayarak normalleşme adımları atmaya başladı.

Uzmanların, tüm uyarılara rağmen zamanında gerekli tedbirleri almadığı için eleştirdiği Türkiye, 29 Nisan’dan 17 Mayıs’a kadar sürecek olan tam kapanma kararı aldı.

Tam kapanma, vaka sayılarının 5 binin altına düşürülerek turizm sezonuna sorunsuz girmek amacıyla hayata geçirildi. Ancak İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye’deki salgın nedeniyle turizm sektörünü yine zorlu bir sezonun beklediğini yazdı.

Rezervasyonlar iptal edildi

Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanı sıra sektörden bazı isimlerle konuşan ajans, mevcut kapanma tedbirlerinin “sezonu ancak kısmen kurtarabileceği” yorumunu yaptı.

Ajansın analiz haberinde, “Korona virüsü vakalarındaki hızlı artışın erken rezervasyonların birçoğunun iptaline yol açmasından ve ana ziyaretçi kaynağı olan Rusya’nın uçuşları durdurup bu yaz için seyahat uyarısı yapmasından sonra, Türkiye’nin turizm sektörü bir diğer kayıp sezonla karşı karşıya” ifadeleri kullanıldı.

Ajansa göre, bazı Türk ve Rus acenteleri ağustos ayına kadar zorlu bir süreç bekliyor. İstanbul merkezli Tur Andiamo’nun Genel Müdürü Cem Polatoğlu ajansa yaptığı açıklamada “Kapanma kararı muhtemelen sezonu kurtarmayacak; çünkü karar çok geç alındı” dedi.

Ciddi iflas riski

Antalya’daki Bora Bora butik otelin satış müdürü Bora Kök ise kapanma tedbirlerini geç kalmış olarak görseler de memnuniyetle karşıladıklarını söyleyerek, “Eğer Rus turistler gelmezse ciddi iflaslar ve potansiyel işten çıkarmalar olacaktır” uyarısı yaptı.

Peninsula Turizm’in bölge müdürü Ali Kırlı, Reuters’a verdiği demeçte erken rezervasyonun neredeyse durduğuna dikkat çekti. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Sururi Çorabatır ise “2021 için umutlarımız vardı. Fakat maalesef vaka sayıları istenen düzeyde değil” dedi.

Türkiye ekonomisinin yaklaşık yüzde 12’sini oluşturan turizmin en ağır yarayı alan sektör olduğuna dikkat çekilen haberde, “Turistlerin 2019’da getirdiği rekor seviyedeki 35 milyar dolar geçen sene sadece 12 milyarda kalınca, Türkiye’nin bütçe açığı 37 milyar dolara yükseldi” denildi.




Önceki Haber
AB Komisyonu'ndan turistik seyahatleri kolaylaştırma önerisi
Sonraki Haber
Sur’daki 'anahtar teslim töreninde' hak sahipleri isyan etti