Ana SayfaEkolojiRize’nin ardından Ordu’da da taş ocağına karşı direniş

Rize’nin ardından Ordu’da da taş ocağına karşı direniş

HABER MERKEZİ – Ordu’nun Kabataş ilçesinde yeniden açılması gündemde olan taş ocağına tepki gösteren yurttaşlar, sokağa çıkma kısıtlamasına rağmen bölgeye giderek direnişe geçti.

Karadeniz’de yapılmak istenen taş ocaklarına karşı bir direniş haberi de Ordu’dan geldi.

Rize’nin İkizdere ilçesindeki yaşam direnişi devam ederken, Ordu’nun Kabataş ilçesinde de yurttaşlar bölgelerine yapılmak istenen taş ocağına karşı eyleme geçti.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Alankent Mahallesi’nde bulunan ve en son 8 yıl önce çalışma yapılan taş ocağı yeniden açılmak isteniyor.

Haberin duyulması üzerine yurttaşlar, sokağa çıkma kısıtlamasına rağmen bölgeye giderek, “Daha önce belediye tarafından işletilen taş ocağının bu kadar zararlı olacağını düşünemedik” diyerek aynı sıkıntıları yaşamak istemediklerini belirtti.

‘Korku içinde yaşamak istemiyoruz’

Alankent Muhtarı Veli Altuntaş, mahalleliler olarak taş ocağına karşı olduklarını vurgulayarak, “Yediden yetmişe hiçbirimiz istemiyoruz. Patlama olduğunda başımıza taş yağıyor. Artık istemiyoruz. Sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Gazetelerde, televizyonlarda haber oldu halkın tepkisi. Yetkililerden beklentimiz, mağduriyetimizi görmeleri ve taş ocağını iptal etmeleri” dedi.

Mustafa Yabul adlı yurttaş da “Taş ocağı mahallenin üzerinde yer alıyor. Patlama yapıldığında taşlar mahalleye geliyor. Hem evler zarar görüyor hem de can güvenliğimiz tehdit altında oluyor. Artık korku içinde yaşamak istemiyoruz” diye konuştu.

Taş ocağı yapılmak istenen bölgede çocukluğunun geçtiğini söyleyen Musa Akçil ise ormanın ortasında, fındık bahçelerinin içinde taş ocağı istemediklerini vurguladı.

Tozdan dolayı fındıkların, meyvelerin zarar gördüğünü dile getiren Akçil, patlamalardan da korktuklarını söyledi.

‘Geleceğimizi yok edilmesine izin vermeyeceğiz’

Taş ocağının bulunduğu bölgede mahallenin su deposunun da bulunduğuna dikkat çeken Hasan Yüksel, “Patlama nedeniyle depo da zarar görecek, su kaynağı da kaybolacak. Susuz kalacağız. Hatta patlama nedeniyle sularımız kirlenebilir. Yaşamımız için en önemli kaynak olan sudur. Suyumuzun korunması için de bu taş ocağı olmamalı” diye konuştu.

Sık sık bölgeye çıkarak tepki gösterdiklerini ifade eden Hacı Yabul ise şunları söyledi:

Alankentliler olarak birlik içindeyiz. Hiçbirimiz onay vermiyor. Yetkililer sesimizi duysun, taş ocağı iznini iptal etsin. Taş ocağı ruhsat alanı içinde özel araziler bulunuyor. Hiçbirimiz arazilerimizi satmayacağız. Taş ocağı istemiyoruz. Geleceğimizi yok edilmesine izin vermeyeceğiz. Hakkımızı korumak için her yolu deneyeceğiz.

‘Halkın talepleri önemli’

Konuya dair açıklama yapan Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak, yaşam alanlarına sahip çıkan halkın talebinin önemli olduğunu vurguladı.

Yurttaşların yaşadığı zararın farkında olduğunu dile getiren Özbucak, “Kimi para kazanmak için yaşam alanlarını yok ederken halk ise, geleceklerini tehdit eden taş ocağına karşı mücadele veriyor. Durum bu kadar net. Halk istemiyor, taş ocağı iptal edilmeli, alan düzeltilerek kullanılabilir duruma getirilmelidir” dedi.




Önceki Haber
İşçi servisi devrildi: Bir kişi yaşamını yitirdi, 19 yaralı var
Sonraki Haber
Bahçeli'den 100 maddelik yeni anayasa önerisi