Ana SayfaGüncelSanatın çatışmalı ortamdaki çocuklar üzerindeki iyileştirici gücü

Sanatın çatışmalı ortamdaki çocuklar üzerindeki iyileştirici gücü

HABER MERKEZİ – Anadolu Kültür bünyesinde hazırlanan “Taş, Kâğıt, Makas: Çatışma Dönemlerinde Çocuklara Yönelik Psikososyal Destekte Sanatın Rolü” başlıklı rapora göre çatışmalı ortamların çocuklar üzerinde yarattığı travmatik etkilerde sanat gözle görülür bir iyileşme yaratıyor.

Anadolu Kültür, “Taş, Kâğıt, Makas: Çatışma Dönemlerinde Çocuklara Yönelik Psikososyal Destekte Sanatın Rolü” başlıklı araştırma raporu yayımladı.

Rapor, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmet Doktora Programı’nda çalışmalarına devam eden Uzman Psikolog Ebru Ergin ve yine Hacettepe Üniversitesi mezunu, çocuk gelişimi ve eğitimi uzmanı aktivist- yazar Ezgi Koman tarafından hazırlandı.

Fisa Çocuk Hakları Merkezi’nden Ergin ve Koman’ın yürüttüğü araştırma kapsamında, Temmuz 2020 – Nisan 2021 tarihleri arasında 5 ilde 33 farklı kurumdan 42 temsilci ve bireysel çalışma yürüten 16 kişi olmak üzere toplam 58 kişi ile anketler ve derinlemesine görüşmeler gerçekleştirildi.

Görüşülenler arasında çocuklarla sanat çalışmaları yürüten sivil toplum örgütleri, sanat kuruluşları ve kamu kurumu temsilcilerinin yanı sıra, çok sayıda eğitimci ve aktivist de yer aldı.

Çocuklara uygulanan psikososyal destek programlarında sanatı araç olarak kullanan kurumlar ve stratejilerin incelendiği raporda, ihtiyaçlar belirlendi.

Sanatatak’ta yer alan habere göre çalışmada, sanatın bu çalışmalarda nasıl ve ne ölçüde kullanıldığı, çocukların iyileşme süreçlerine etkileri, uygulamada yaşanan zorluklar ve bunların nedenleri saptandı.

Raporda, katılımcıların gözlemleri ve yürüttükleri çalışmaların devamına ilişkin ihtiyaç ve önerileri de yer verildi.

Çatışmaların çocuklara etkisi

Raporun yazarlarından Ebru Ergin araştırmadan elde edilen bilgiler ışığında çocukların, çatışma süreci sonrasında çok belirgin psikososyal sorunlar yaşadığına ilişkin somut kanıtların olduğunu ifade etti:

Bunların başında iletişim sorunları, yoğun içe kapanma, eğitim ve etkinliklerde ortaya çıkan şiddet ve kayıp içeren görseller, çatışma sürecinin çocukların anılarında yoğun bir şekilde var olması, çocukların kendilerini ve duygularını ifade etme becerilerinin gerilemiş olduğunun gözlenmesi, yüksek sese karşı gelişen aşırı duyarlılık ve rahatsız olma durumu, okula ve sosyal etkileşimlere ilgilerinin azalması, oyun ve diğer aktivitelerin konusunun ağırlıklı olarak savaş ve şiddet olması geliyor.

‘Sanat gözle görülür bir iyileşme yaratıyor’

Yazarlardan Ezgi Koman ise çatışmalı ortamların çocuklar üzerinde yarattığı travmatik etkilerde sanatın gözle görülür bir iyileşme, olumlu bir dönüşüm yarattığını söyledi:

Çatışmalardan etkilenen çocuklar için yürütülecek psikososyal programların yaygın bir şekilde uygulanmasının ve bu programlarda sanata yer verilmesinin önemini anlatmaya çalıştık. Sanat etkinliklerinin çocuk çalışmaları alanında daha görünür olması ve yaygınlaşması için kişi ve kurumlara fon desteğinin yanı sıra içerik ve yöntemsel açıdan güçlendirici ve kolaylaştırıcı eğitimler verilmelidir. Bu çalışmaların etkisini artıracak, karşılaşılan zorluklarla baş edilmesini kolaylaştıracak ve sanat çalışmalarının öneminin anlaşılmasına yardımcı olacak stratejiler geliştirilmelidir.


Türkçe ve Kürtçe olarak iki dilde basılan rapora BURADAN ulaşabilirsiniz.



Önceki Haber
Dolar tarihi rekorunu kırdı
Sonraki Haber
'Yargı önünde hesaplaşacağız' diyen Demirtaş'a 2 yıl 6 ay ceza