Ana SayfaDünyaAB, Türkiye’ye 3 milyar euroluk fon verilmesini kararlaştırdı: Ankara memnun olmadı

AB, Türkiye’ye 3 milyar euroluk fon verilmesini kararlaştırdı: Ankara memnun olmadı

HABER MERKEZİ – Avrupa Birliği, Türkiye’ye 3 milyar euroluk fon verilmesini kapsayan yeni göç mutabakatında anlaşmaya vardı. Türkiye, karardan memnun olmadığına ilişkin bir açıklama yaptı.

Belçika’nın başkenti Brüksel’de dün başlayan Avrupa Birliği (AB) zirvesinin ilk gün görüşmelerinin ardından yayımlanan metinde, Suriyeli göçmenleri ağırlayan ülkelere ek fon sağlanması için harekete geçileceği belirtildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de, konuyla ilgili kısa bir açıklama yaptı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre Merkel, AB liderlerinin Türkiye’ye 3 milyar euroluk fon verilmesini kapsayan yeni göç mutabakatı konusunda uzlaşmaya vardıklarını açıkladı.

Ankara memnun olmadı

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, açıklamanın ardından alınan kararlara tepki gösterdi.

Bakanlığın internet sitesinde yayınlanan açıklamada, “AB Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde ‘Türkiye’ başlığı altında kabul edilen kararlar, beklenilen ve gereken adımları içermekten uzaktır” denildi.

Türkiye’nin, “gerginliğin düşürülmesi, diyalog ve işbirliğinin başlatılması bakımından üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirdiği” belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

AB’nin, gerginliğin düştüğünü teslim edip, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi dahil olumlu gündemi hayata geçirmeye yönelik somut kararlar almayı ertelemesi, bir oyalama taktiği, irade eksikliği ve bir iki üye ülkenin AB üyeliklerini kötüye kullanması olarak görülmektedir.

Türkiye’ye önerilen yeni mali yardım paketi ile ilgili görüşlere de yer verilen Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, “(Yardımların) Türkiye’ye değil, Suriyeli sığınmacılara yönelik olduğu” vurgulanarak, “Esasen AB’nin kendi huzur ve güvenliğinin teminatı için atılacak bir adımdır. Göç işbirliğinin sadece mali boyuta indirgenmesi, büyük bir yanılgıdır” denildi.




Önceki Haber
Sekizinci kattan asansör boşluğuna düşen işçi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Kazım Koyuncu mezarı başında anıldı