Ana SayfaDünyaABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan: Erdoğan ve Biden Kabil Havaalanı’nı Türkiye’nin korumasında uzlaştı

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan: Erdoğan ve Biden Kabil Havaalanı’nı Türkiye’nin korumasında uzlaştı

HABER MERKEZİ – ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden’ın, Türkiye’nin Kabil Havaalanı’nın güvenliğinin sağlanmasında “önde gelen bir rol oynaması” konusunda uzlaştıklarını söyledi. Ancak Sullivan; Biden ve Erdoğan’ın S-400 konusunda uzlaşamadığını açıkladı.

Sullivan, gazetecilere yaptığı açıklamada Biden ve Erdoğan’ın Pazartesi günü NATO zirvesi sırasında yaptıkları görüşmede, Afganistan konusunu ele aldıklarını açıkladı.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı, Erdoğan’ın havaalanının güvenliğini sağlamak için ABD’den belli konularda destek istediğini ve Biden’ın bu desteği taahhüt ettiğini vurguladı.

Sullivan “Liderler Türkiye’nin Hamid Karzai Uluslararası Havaalanı’nın korunmasında önde gelen bir rol oynaması konusunda net taahhütlerde bulundu ve şu anda bunun nasıl gerçekleştirileceği üzerinde çalışıyoruz” dedi.

BBC Türkçe’nin geçtiği habere göre, geçen hafta bir Taliban Sözcüsü, geçen yıl ABD’yle varılan anlaşma uyarınca Türkiye’nin askerlerini Afganistan’dan çekmesi gerektiğini söylemişti. Ancak Sullivan, Taliban’dan gelen bu açıklamaların ABD’nin oluşturduğu “detaylı ve etkin” güvenlik planından vazgeçirmediğini ifade etti.

‘S-400’lerde diyalog sürecek’

Sullivan “Afganistan’da Taliban’ın ve diğer insanların Batılı ya da uluslararası hedeflere saldırabileceği kaygısını açıkçası ciddiye alıyoruz. Taliban’ın kamuoyu önünde söylediklerinin şu anda bu güvenlik varlığını oluşturma çabalarını caydırması gerektiğine ya da caydıracağına inanmıyoruz” dedi.

Sullivan Ankara ve Washington arasındaki S-400’ler sorunu için de “Bu meseleyi konuştular. Soruna bir çözüm olmadı. S-400’ler konusunda diyaloğa devam etme taahhüdü vardı ve iki heyet bu konuda görüşmelerde bulunacak” diye konuştu.




Önceki Haber
Kılıçdaroğlu'ndan savcılara çağrı: Bu soru sizi Deniz’in katillerine kadar götürecek
Sonraki Haber
İki Deniz, bir yaşam