Ana SayfaDünya‘Auschwitz Kahramanı’ son Sovyet askeri de hayatını kaybetti

‘Auschwitz Kahramanı’ son Sovyet askeri de hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Polonya Auschwitz’deki Nazi Toplama Kampı’ndakilerin kurtarıldığı operasyona katılan ve “Auschwitz Kahramanı” olarak bilinen SSCB askeri David Dushman, 98 yaşında hayatını kaybetti. Dushman, operasyona katılan askerlerden hayatta olan son Kızıl Ordu mensubuydu.

Münih ve Yukarı Bavyera Yahudi Cemaati’nin yaptığı açıklamada, Dushman’ın cumartesi günü Münih’teki bir hastanede öldüğü bildirildi.

Almanya Yahudiler Merkez Konseyi eski başkanı Charlotte Knobloch, “Tarihe her tanıklık bir kayıptır. Ancak David Dushman’a veda etmek özellikle acı verici. Nazilerin cinayet makinesi gibi işleyen Auschwitz Kampı ele geçirildiğinde Dushman en ön saflardaydı” açıklamasında bulundu.

Sputnik’te yer alan habere göre o dönem genç bir Kızıl Ordu askeri olan Dushman, 27 Ocak 1945’te gerçekleştirilen operasyonda bir Sovyet T-34 tankıyla toplama kampının etrafındaki elektrikli çiti saf dışı bırakmasıyla biliniyor.

Dushman, bu operasyondan sonra “Auschwitz Kahramanı” olarak anılmaya başladı.

Dushman, Auschwitz Kampı’nın kurtarıldığı operasyona katılıp hayatta olan son Sovyet askeriydi.

Dushman, basına verdiği bir demeçte, o gün Auschwitz’de yaşanan facianın büyüklüğünü tahmin edemediklerini ifade etmişti.

2015 yılında Münih gazetesi Sueddeutsche Zeitung’a verdiği röportajda şunları anlatmıştı:

İskeletler her yerdeydi. Hayatta kalanlar ise kışladan tökezleyerek çıktılar ve kendilerini cesetlerin arasına attılar. Korkunçtu. Biz ise tüm konserve yiyeceklerimizi onlara attık ve hemen faşistleri avlamak için yola koyulduk.




Önceki Haber
Biyokütle Santrali istemeyen Çöçelli halkına Jandarma müdahalesi
Sonraki Haber
Araştırmaya göre iki aşının kombine edilmesi daha fazla koruyor