Ana SayfaGüncel‘Barış Akademisyenleri’ni konu alan belgesel yayınlandı

‘Barış Akademisyenleri’ni konu alan belgesel yayınlandı

HABER MERKEZİ – “Bu suça ortak olmayacağız” bildirisine imza atan akademisyenlerin yaşadıklarını konu alan “Buluştuğumuz Yer: Hakikat Bahçeleri” adlı belgesel yayınlandı.

“Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye imza atan “Barış Akademisyenleri”nin yaşadıklarını konu alan “Buluştuğumuz Yer: Hakikat Bahçeleri” adlı belgesel, Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV), Youtube kanalından yayınlandı.

Yönetmenliğini Eylem Şen’in üstlendiği belgeselin yapımcılığını da TİHV üstlendi.

Belgeselde birçok üniversiteden ihraç edilen akademisyenlerin paylaşımları yer aldı.

Ne olmuştu?

Kürt illerindeki sokağa çıkma yasakları ve operasyonlar sırasında yaşanan insan hakları ihlallerine karşı 2016 yılının Ocak ayında bir grup akademisyen “Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı bir bildiri paylaşmmıştı.

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi imzalı bu bildiriyi imzalayan 89 üniversiteden bin 128 bilim insanı, şiddetin son bulması ve barış çağrısı yapmıştı.

Yurtdışından katılan Noam Chomsky, Judith Butler, Etienne Balibar ve David Harvey gibi isimlerle birlikte kısa sürede imzacı sayısı 2 bin 212’ye ulaşmıştı.

Hemen ardından, AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın akademisyenleri hedef göstererek yargıyı ve rektörleri göreve davet etmesiyle haklarında idari ve adli soruşturmalar başlatılmıştı.

Daha sonra soruşturmalar davalara dönüşmüştü.

Davalar sürerken Anayasa Mahkemesi (AYM), ihraçlara gerekçe yapılan bildirinin “ifade özgürlüğü” kapsamında olduğunu ve akademisyenlerin ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine karar vermişti.

Söz konusu kararın ardından akademisyenler hakkında, peş peşe beraat kararları verilmişti.

AYM kararına rağmen sayıları 400’ü geçen barış imzacıları henüz görevlerine iade edilmiş değil.




Önceki Haber
Gelecek Partisi HDP'yi ziyaret etti: Kapatma davası konuşuldu
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu Kutlu Adalı'nın mezarını ziyaret etti: Failler ortada