Ana SayfaDünyaBM: Etiyopya’da kıtlık var

BM: Etiyopya’da kıtlık var

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler, Etiyopya’da kıtlık yaşandığını açıkladı. Bölgedeki gıda durumu, geniş alanlara yayılmış küçük insan gruplarını etkileyen açlık ve ölüm olarak tanımlanan “felaket” seviyesine ulaştı.

Birleşmiş Milletler (BM) Etiyopya’da gelecek aylarda kıtlık yaşanabileceğini ortaya koyan bir rapor yayımladı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre rapor, ülkede çatışmaların yaşandığı Tigray bölgesinin yanı sıra komşu Amhara ve Afar’da 350 bin kişinin “ciddi kriz” içinde yaşadığını gösterdi.

Tigray bölgesinde, hükümet güçleri ve silahlı gruplar arasındaki çatışmalar nedeniyle 1,7 milyon kişi de yerlerinden oldu.

Raporun hemen ardından açıklama yapan BM İnsani Yardımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, kıtlığın halihazırda yaşanmakta olduğunu ifade etti. Lowcock, “Durum daha da kötüleşecek” dedi.

Entegre Gıda Güvenliği Aşama Sınıflandırılması (IPC) olarak bilinen çalışmaya göre, bölgedeki gıda durumu, geniş alanlara yayılmış küçük insan gruplarını etkileyen açlık ve ölüm olarak tanımlanan “felaket” seviyesine ulaştı.

BM’nin Dünya Gıda Programı (WFP), Gıda ve Tarım Örgütü ve çocuk ajansı UNICEF, krizi ele almak için acil eylem çağrısında bulundu.

Kıtlık verilerini kabul etmeyen Etiyopya hükümeti, bölgede nizamı yeniden sağlarken insani yardımın da genişletildiğini iddia ediyor.

Tigray’ın batısında izole bir bölge olan Qafta Humera’da yaşayanlar ise BBC’ye yaptıkları açıklamada, açlığın eşiğinde olduklarını ifade etti.

Yedi ay süren savaş sırasında ekinlerinin ve hayvanlarının yağmalandığını belirten bir kişi, “Yiyecek hiçbir şeyimiz yok” dedi.

Hükümet güçleriyle savaşan silahlı gruplar tarafından yardım aramalarının engellendiğini de sözlerine ekledi.

40’lı yaşlarda bir çiftçi, “Gizlemeyi başardığımız küçük mahsul kalıntılarını yiyorduk, ama artık hiçbir şeyimiz kalmadı. Bize kimse yardım etmedi. Hemen hemen herkes ölümün eşiğinde – açlıktan gözlerimiz etkileniyor, durum vahim. Ölüm kapımızı çalıyor. Her birimizin yüzünde açlığı görebilirsiniz” diye konuştu.

Bölgede yaşayanlar, yardım taşıyan araçların geçtiğini gördüklerini, ancak hiç kimsenin durup içinde bulundukları koşulları sormadığını söyledi.




Önceki Haber
Yasaklara rağmen verilen mücadelenin sergisi: Onur
Sonraki Haber
Kuraklık ve kriz kıskacındaki çiftçiler: Perişan durumdayız