Ana SayfaGüncelDördüncü yargı paketinde neler var?

Dördüncü yargı paketinde neler var?

HABER MERKEZİ – AKP’nin “Yargı Reformu Strateji Belgesi” çerçevesinde tamamladığı dördüncü yargı paketinde neler olduğu ortaya çıktı.

AKP, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 30 Mayıs 2019’da açıklanan “Yargı Reformu Strateji Belgesi” çerçevesinde hazırlanan dördüncü yargı paketi ile ilgili çalışmayı tamamladı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın başkanlığında geçen Salı günü, AKP Meclis grup yöneticilerinin katılımıyla yapılan toplantıda, 35 madde olarak planlanan paketten bazı düzenlemeler çıkarıldı ve 32 maddeye düşürülen teklifin Meclis Başkanlığı’na sunulması kararlaştırıldı.

Paketin önümüzdeki hafta içerisinde Meclis Başkanlığı’na sunulması bekleniyor.

Yargıya erişme, vergi suçları, adli kontrol sistemine ilişkin yeni düzenlemeler içeren pakette, “soruşturmanın amacını tehlikeye düşürecek somut delillerin bulunması” halinde, avukatın müvekkiliyle görüşmesinin “bekletilmesi” öngörülüyor.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın AKP’nin dördüncü yargı paketinin ayrıntılarına ulaştı.

Avukat görüşüne engel geliyor

Paketin en dikkat çekici bölümlerinden birisini ise avukatın müvekkiliyle görüşmesine yeni kriter getirilmesi oluşturuyor.

Teklif aynen yasalaşırsa, “soruşturmanın amacını tehlikeye düşürecek somut varlıkların bulunması halinde”, avukatın müvekkiliyle görüşmesi “bekletilebilecek”, yani gerekçe ortadan kalkana kadar izin verilmeyecek.

Adli kontrolde düzenleme

Adli kontrol sistemi yeniden düzenleniyor. Buna göre adli kontrol kararının üst sınırı 2 yıl olacak.

Adli kontrol kapsamında yurtdışı yasağı konulması halinde, her 4 ayda bir gözden geçirme yapılacak, buna göre sakıncalı olmadığına hükmedilirse, yurtdışı yasağı kaldırılabilecek.

Adli kontrol kapsamında verilen “konutu terk etmeme” kararı halinde, kişinin evde geçirdiği her iki gün, mahkumiyet süresinden bir gün olarak düşürülecek.

Tutuklama ve adli kontrol kararlarının denetimi

Sulh ceza mahkemelerinin tutuklama ve adli kontrol kararlarının denetimine de yeni düzenleme geliyor.

Buna göre sulh ceza mahkemelerinin verdiği tutuklama ve adli kontrol kararları için itiraz başvurusu, “dikey denetleme” çerçevesinde üst mahkeme olan ağır ceza veya asliye ceza mahkemeleri tarafından yapılacak.

Katalog suçtan tutuklamaya “somut delil” koşulu
Katalog suçlardan tutuklamalara “somut delil” kriteri getiriliyor.

Buna göre örneğin “terör” suçundan şüpheli görülen kişinin “terör örgütü” ile ilişkisi, somut delillerle kanıtlanmak durumunda kalacak.

İfade için çağrı sistemi

Mağdur olarak mahkemeye başvuran kişiye, şikayetçi olduğu dosya ile ilgili, mahkemeye çağrı kağıdının yanı sıra, iddianame de gönderilecek.

Mahkemeler ifade için, çağrı kağıdının yanı sıra ayrıca, e-posta, kısa mesaj yöntemlerini de kullanabilecek.

Kredi kartı aracılığıyla işlenen dolandırıcılık suçlarına, mağdurun bulunduğu yer mahkemesi bakacak.

Bu düzenlemede ise, dolandırıcının sabit bir yerde bulunmaması ve bir çok mahkemenin bu nedenle “takipsizlik” kararı vermesi etkili oldu.




Önceki Haber
Hasan Saltık hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.