Ana SayfaGüncelFahrettin Altun’un ekibi tasfiye edildi: SETA’da neler oluyor?

Fahrettin Altun’un ekibi tasfiye edildi: SETA’da neler oluyor?

HABER MERKEZİ – SETA’da 20 ismin işine son verildi. Fahrettin Altun ve Burhanettin Duran arasında yaşanan uyuşmazlığın sonucu olarak atılan bu adıma ilişkin kritik detaylar ortaya çıktı.

AKP’nin politikasını belirlemekte önemli rol oynamakla bilinen Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nda (SETA) dikkat çekici gelişmeler yaşandı.

Gazetecilerin fişlendiği raporu hazırlayan ve bu nedenle büyük tepki çeken İsmail Çağlar’ın da aralarında bulunduğu SETA kadrosunda yer alan 20 kişinin işine son verildiği iddia edildi.

İddiaların ardından işlerine son verildiği belirtilen kişilerden açıklamalar geldi.

Çağlar, Twitter üzerinden açıklama yaparak, “Yaklaşık 8 yıl süren SETA hikayesini bitirme kararı aldım. Bazı arkadaşlarımız işten çıkartıldı. İşten çıkarılmaları yanlış bulduğum için ayrıldım” açıklamasını yaptı.

Çalışanlardan Yusuf Özkır, ayrıldığını duyurduğu mesajında “CB Erdoğan’ın Büyük Türkiye ideali çerçevesinde yola devam inşallah” ifadelerini kullandı.

Yine SETA çalışanı Hasan Basri Yalçın, Yusuf Özkır, Veysel Kurt ve Enes Bayraklı da Twitter’dan “Erdoğan ile yola devam” temalı mesajlar paylaştı.

Altun’un ekibi tasfiye edildi

Gazete Duvar’dan Osman Çaklı‘nın haberine göre, SETA içerisinde iki klik arasında ‘uyumsuzluk’ oluştuğu konuşuluyor.

Buna göre İletişim Başkanı Fahrettin Altun’a yakın olan ‘İstanbul ekibinden’ 12 kişi kovuldu. Bu ekibe yakın diğer isimlerse tepki göstererek istifa ettiklerini açıkladı.

Fahrettin Altun’un işten atılan isimlerle ortak kitap çalışmaları bulunuyor. Altun ayrı ayrı, Hasan Basri Yalçın ve İsmail Çağlar ile iki kitap çıkarmış.

İşten atılan ya da istifa edenler İstanbul’daki farklı üniversitelerde görev yapmaları nedeniyle SETA’yı yakından tanıyanlar tarafından ‘İstanbul ekibi’ olarak anılıyorlar.

İstifa ettiğini duyuran İsmail Çağlar, bir süre önce Cumhurbaşkanı imzasıyla Basın İlan Kurumu Genel Kurulu üyeliğine atanmıştı. İstifa açıklamasında da “işten çıkarmaları yanlış bulduğum için ayrıldım” dedi.

Ancak Çağlar’ın aslında istifa etmediği, işten atıldığı iddia ediliyor. Dün akşam ortaya çıkan istifa açıklamaları da yeni değil, bir aylık sürecin sonucu. Bir ay önce ilk olarak 12 isim işten atıldı. Bunlar arasında İsmail Çağlar ile Hasan Basri Yalçın da bulunuyordu.

Altun Erdoğan’ı ikna edemedi

İstanbul ekibinin tasfiyesiyle 8 kişinin istifasının bir ay bekletilmesinin nedeni olarak ise Fahrettin Altun’un Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ikna etmeye çalışması gösteriliyor. Buna göre Altun, kendine yakın ekip hakkında verilen karara müdahale etmeye çalıştı ancak sonuç alamadı.

Tasfiyeyi gerçekleştiren kliğin ise ‘Sakarya ekibi’ olarak anılan grup olduğu düşünülüyor. Sakarya ekibi adını, büyük çoğunluğu Sakarya Üniversitesi kökenli siyaset bilimci olan hocalardan oluşması nedeniyle aldı.

Bu ekibin başında ise Berat Albayrak’a methiyeler düzen, istifası sonrası ‘arka çıkan’ yazılar yazan Burhanettin Duran yer alıyor. Duran, aynı zamanda Sabah gazetesi yazarı.

Duran’ın arkasında kim var?

Burhanettin Duran’ın arkasında ‘bir güç’ olmadan böyle bir tasfiyeyi gerçekleştiremeyeceği de iddia ediliyor. Bu gücün ise SETA’yı finanse eden Albayraklar olduğu savunuluyor. Albayrakların onayı olmadan tasfiyenin olmayacağı ileri sürülüyor.

Almanya ne demişti?

SETA’nın gazetecileri fişleyen raporundan sonra Alman hükümetine kuruluş hakkında soru önergesi verilmişti. Önergede SETA’nın kimler tarafından finanse edildiği de sorulmuştu. Finans kısmıyla ilgili önergeye şu yanıt gelmişti:

Federal Hükümet’in bilgisine göre SETA bir devlet kuruluşu değildir. Merkezi Ankara’dadır, İstanbul, Brüksel, Washington, Kahire ve 2017’den beri de Berlin’de bir şubesi bulunmaktadır. Hükümete yakın olan kuruluş büyük ölçüde Albayrak ailesi tarafından finanse edilmektedir.




Önceki Haber
Kızına sistematik cinsel istismarda bulunan Yücel Koç'a beraat
Sonraki Haber
Evli olduğu Yemen Akoda'yı öldüren Eşref Akoda, polislerle girdiği çatışmada öldü