Ana SayfaDünyaFloyd’u öldüren polise 22 yıl 6 ay hapis cezası

Floyd’u öldüren polise 22 yıl 6 ay hapis cezası

HABER MERKEZİ – Siyah Amerikalı George Floyd’un boğarak öldüren polis Derek Chauvin 22 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Chauvin, Floyd’un ölümünde 20 Nisan’da ikinci derece cinayet, üçüncü derece cinayet ve ikinci derece adam öldürmeden suçlu bulunmuştu

Beyaz polis memuru Derek Chauvin 25 Mayıs 2020’de siyah Amerikalı George Floyd’un boynuna dizini bastırarak 9 buçuk dakika alıkoyarak öldürdü.

Cezanın açıklandığı oturumun ilk bölümünde Floyd’un yakınları dinlendi. Önce Floyd’un 7 yaşındaki kızı Gianna’nın “Babamı bir daha görebilseydim onu özlediğimi ve onu sevdiğimi söylerdim” dediği videosu mahkeme salonunda izletildi.

George Floyd’un iki kardeşi ve bir yeğeni de mahkemede söz alarak Derek Chauvin’in bir an önce cezalandırılmasını istedi.

Derek Chauvin’in annesi Carolyn Pawlenty “Oğlumun kimliği sadece ırkçı olduğuna indirgendi. Mahkemenin şunu bilmesini istiyorum bunların hiçbiri doğru değil, benim oğlum iyi bir adam” iddiasında bulundu.

Oturuma ara verilmeden önce son olarak Chauvin söz aldı ve Floyd ailesine taziyelerini sundu; ‘’Gelecekte ilgili başka bilgiler de paylaşılacak, bu da umarım size biraz huzur getirebilir’’ dedi.

Aradan sonra ise Yargıç Peter Cahill, cezayı açıkladı ve Chauvin’i 22 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.

Cahill, Floyd ailesinin acısını tanımanın önemli olduğunu belirtirken, davanın dünyanın her yerinden takip edilmesinin kendisini etkilemeyeceğini vurguladı.

“Uygun zaman olmadığı için derin veya zeki olmaya çalışmayacağım” diyen Cahill, verdiği cezanın nedeninin, 22 sayfalık gerekçeli kararda yer alacağını kaydetti.

Yargıç Cahill, “Hükmümü kamuoyuna dayandırmıyorum. Herhangi bir mesaj gönderme girişimine dayandırmıyorum. Bir mahkeme yargıcının görevi, kanunu belirli olgulara uygulamak ve davaları bireysel ele almaktır” diye konuştu.

Yargıç Peter Cahill daha önce, Floyd’un öldürülmesinde “ağırlaştırıcı koşullar” olduğunu söylemişti.

Bu durum Cahill’e, Chauvin’i eyaletin standart kurallarına göre daha uzun süreli mahkum etme yetkisi veriyordu.

Minnesota’da, Chauvin’inki gibi ilk kez mahkumiyet alınan bir suç davası için ortalama ceza 12 buçuk yıldı.

Biden’dan ilk açıklama

Afganistan Cumhurbaşkanı ile görüşmesinden önce gazetecilere açıklama yapan ABD Başkanı Joe Biden,  polise verilen hapis cezasının “uygun göründüğünü” ancak tüm ayrıntıları bilmediğini söyledi.

Ne olmuştu?

ABD’nin Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde, 25 Mayıs 2020’de Derek Chauvin isimli beyaz bir polis, gözaltına alarak yere yatırdığı 46 yaşındaki George Floyd’u boynuna diziyle 9 buçuk dakika bastırarak öldürmüştü.

Sosyal medyada yayılan video görüntülerinde Floyd’un “Nefes alamıyorum” sözlerine rağmen polisin şiddetini sürdürmesi infiale yol açmıştı.

Floyd’un bağımsız otopsi raporunda da “nefes alamadığı” için öldüğü ortaya çıkmıştı.

 

 




Önceki Haber
Son 24 saatte Corona virüsünden 56 kişi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.