Ana SayfaDünyaİranlılar cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başında

İranlılar cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başında

HABER MERKEZİ – İran’da yaklaşık 59 milyon seçmen cumhurbaşkanını seçmek için bugün sandığa gidiyor. Anayasa Koruyucular Konseyi’nin izin verdiği 4 adayın yarıştığı seçimlerde Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi’nin adı öne çıkıyor.

İran’da tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimi için 59 milyon seçmen bugün sandık başına gidiyor.

Anayasa Koruyucular Konseyi’nin birçok ismin adaylık başvurusunu reddetmesi nedeniyle seçime sadece 4 aday katılıyor. Dört adaydan biri hariç tümü sertlik yanlısı muhafazakar isimlerden oluşuyor.

Anketler, muhafazakar adaylardan biri olan Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi önde gösteriyor. En yakın rakibi ise reform yanlısı eski Merkez Bankası başkanı Abdülnasır Hemmati.

İlk turda kimse yüzde 50’nin üzerinde oy alamazsa ikinci kez sandık başına gidilecek.

Adaylar belirlenirken birçok isme izin çıkmaması ve seçime günler kala bazı adayların da diskalifiye edilmesi nedeniyle muhalifler ve reform yanlıları, seçimi boykot çağrıları yaptı. Muhalifler bu yasak ve engellemelerle Reisi’ni önünün açıldığını düşünüyor.

İki dönem üst üste cumhurbaşkanı olan Hasan Ruhani, dönem kuralı nedeniyle bir kez daha aday olamamıştı.

600 kişi başvurmuştu

BBC Tükçe’nin haberine göre seçimde yarışmak için yaklaşık 600 kişi başvurdu. Bunların 40’ı kadın adaylardı.

Ancak geçen ayın sonunda sadece 7 adayın seçimde yarışması için onay çıktı.

Sert muhafazakar tutumuyla bilinen 12 din adamının yer aldığı Anayasayı Koruyuclar Konseyi, adayları onaylıyor. 7 adaya onay veren bu konseyin üyeleri atama ile geliyor.

Ruhani’nin ilk başkan yardımcısı İshak Cihangiri ve eski meclis başkanı Ali Laricani de adaylığına onay verilmeyen isimlerden.

Seçime bir gün kala, Perşembe günü de Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi Sekreteri Said Celili ve milletvekili Alireza Zakani ile eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Muhsin Mehralizade, yarıştan çekildiğini duyurdu.

Sertlik yanlılsı olan Celili ve Zakani, yarıştan çekilirken Reisi’ye destek açıkladı. Mehralizade ise, çekilirken adaylar arasındaki iki reformcuyu bire indirerek oyların bölünmesini engellemeye çalıştığını duyurdu. Ve geriye kalan tek reformcu olan Abdunnasır Himmeti’ye destek bildirdi.

Anayasayı Koruyucular Konseyi’nin onayıyla cumhurbaşkanı adayı olan isimler ise şöyle:

  • Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi
  • Eski Devrim Muhafızları Ordusu Genel Komutanı ve Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Genel Sekreteri Muhsin Rızai
  • Milletvekili Emir Hüseyin Kadızade Haşimi
  • Merkez Bankası Başkanı Abdunnasır Himmeti



Önceki Haber
Gazeteler HDP'ye saldırıyı nasıl gördü?
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.