Ana SayfaDünyaNATO zirvesi bildirisinde Çin’e dair endişe vurgusu

NATO zirvesi bildirisinde Çin’e dair endişe vurgusu

HABER MERKEZİ – NATO zirvesinin ardından yayımlanan bildiride, Türkiye için güvenlik tedbirlerinin arttırıldığı vurgulandı. Ayrıca bildiride, “Çin’in sık sık şeffaf olmamasından ve dezenformasyona başvurmasından endişe duyuyoruz” ifadelerine de yer verildi.

NATO üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarının katıldığı zirve, Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO karargahında yapıldı.

Zirvenin ardından yayımlanan bildiride, 30 üye ülkenin 2030 Stratejik Konsepti’ni kabul ettiği belirtildi.

Çin’i Batı ittifakına karşı bir güvenlik riski olarak nitelendiren bildiride, “Çin’in hırsları ve iddialı tavırları mevcut kurallara dayalı uluslararası düzene ve ittifakın güvenliğiyle ilgili alanlara sistematik olarak meydan okuyor” denildi.

“Çin’in sık sık şeffaf olmamasından ve dezenformasyona başvurmasından endişe duyuyoruz” ifadelerine de yer verilen bildiride,

Türkiye için güvenlik tedbirlerinin arttırılacağı kaydedilen bildiride, öne çıkanlar şöyle:

  • Suriye’deki Esed yönetimi, füzeleri kendi halkına karşı kullanıyor. Suriye’den Türkiye’yi vurabilecek veya tehdit edebilecek füze atışlarına karşı müteyakkız olmaya devam ediyoruz.
  • Müttefikimiz Türkiye’ye milyonlarca Suriyeliye ev sahipliği yaptığı için takdirlerimizi yineliyoruz.
  • Tüm yönlerden her türlü tehdide karşı Avrupa-Atlantik bölgesinin kolektif savunması için organize edici çerçeve olarak NATO’yu güçlendireceğiz.
  • Baskın ve otoriter güçlerden sistematik rekabet ve büyüyen güvenlik meydan okumalarıyla karşı karşıyayız.
  • Başlıca endişelerimiz Rusya, Çin, terörizm, kurallara dayalı uluslararası düzene yönelik tehditler, göç ve siber güvenlik.
  • Her zamankinden daha karmaşık şekilde ortaya çıkan yıkıcı teknolojilerin kötü niyetli kullanımı sonucu siber, hibrit ve diğer asimetrik tehditlerle -dezenformasyon kampanyaları da dahil olmak üzere- giderek daha çok karşılaşıyoruz.



Önceki Haber
Erdoğan'dan NATO'ya 'PYD' iması: Elebaşını muhatap aldınız
Sonraki Haber
Günlük Covid-19 tablosu: 74 kişi yaşamını yitirdi, 5 bin 626 yeni vaka