Ana SayfaDünyaOlimpiyat Oyunları’nda yarışacak ilk trans oyuncu seçildi

Olimpiyat Oyunları’nda yarışacak ilk trans oyuncu seçildi

HABER MERKEZİ – Yeni Zelanda Olimpiyat Komitesi, Kadın Halter Milli Takımı’nda trans Laurel Hubbard’ın oynayacağını açıkladı.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin 2016’da yaptığı değişiklikle, kendilerini kadın olarak tanımlayan sporcuların kadın kategorilerinde yarışmasına izin vermesine karar vermesinden sonra, bu alanda yarışacak ilk isim belirlendi.

İlk isim, Yeni Zelanda Olimpiyat Komitesi’nin Kadın Halter Milli Takımı’nda yer verdiği trans Laurel Hubbard oldu.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, 43 yaşındaki Hubbard, “Birçok Yeni Zelandalı bana çok iyi davrandı ve destek verdi. Bu nedenle kendilerine minnettarım” dedi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nin kural değişikliğini eleştirenler ve bazı eski sporcular, trans sporcuların haksız bir avantajdan faydalandığını savunarak kararı eleştirmişlerdi.

Geçen ay, aynı kategoride yarışan Belçikalı halterci Anna Vanbellinghen, Hubbard’ın Tokyo’da yarışmasının kadınlara haksızlık olacağını ve “kötü bir şaka” olduğunu belirtmişti.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) daha önce testosteron seviyelerinin gerekli görülen eşiğin altında kalması sonrası Hubbard’ın kadınlar kategorisinde yarışmasına onay vermişti.

Laurel Hubbard kimdir ?

2013’te cinsiyet değiştirmesi öncesi erkek kategorilerinde yarışan Hubbard, 2017 Dünya Halter Şampiyonası’nda gümüş madalya kazanmış ve 2018 İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları’nda da Yeni Zelanda’yı temsil etmiş ancak yarışma sırasında kolunu kırmıştı.

Covid-19 salgını nedeniyle ertelenen Tokyo Olimpiyatları, 23 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında yapılacak.




Önceki Haber
Adımız Deniz'dir bizim!
Sonraki Haber
Kabine yeni kararlar almak için toplanıyor