Ana SayfaDünyaRusya, Navalni ile bağlantılı kuruluşları ‘aşırılık yanlısı’ ilan edip yasakladı

Rusya, Navalni ile bağlantılı kuruluşları ‘aşırılık yanlısı’ ilan edip yasakladı

HABER MERKEZİ – Rusya’da mahkeme, tutuklu muhalif lider Aleksey Navalni ile bağlantılı kuruluşları aşırılık yanlısı ilan etti, bunların faaliyetlerini yasakladı.

Moskova Şehir Mahkemesi’nden yapılan açıklamaya göre, gerçekleştirilen duruşmada savcılığın talebi üzerine Navalni’nin kurucusu olduğu Yolsuzlukla Mücadele Vakfı, Yurttaş Haklarını Koruma Vakfı ve Navalni Karargahları isimli kuruluşların “aşırılık yanlısı” olduğuna karar verildi.

Bu kuruluşların her türlü bilgi yayması, seçimlere katılması, eylem organize etmesi ve parasal faaliyetlerde bulunması gibi tüm faaliyetleri yasaklandı.

Mahkeme, Yolsuzlukla Mücadele Vakfı ve Navalni Karargahlarının faaliyetlerine yönelik yasakların hemen yürürlüğe girmesini kararlaştırıldı.

Yolsuzlukla Mücadele Vakfının avukatı Valeriya Vetoşkina, 10 gün içinde karara itiraz edeceklerini bildirdi.

Rus muhalif Navalni tarafından 2011’de kurulan Yolsuzlukla Mücadele Vakfı 2019’da Rus yetkililerce “yabancı ajan” statüsüne alınmıştı.

Navalni 2020’de vakfı kapattığını duyurarak yeni bir isimle benzer bir kuruluşu yeniden açmış, Rus yetkililer de kuruluşu tekrardan “yabancı ajan” statüsüne almıştı.

Önce zehirlendi sonra tutuklandı

2020’de Moskova’da zehirlenen Muhalif lider Navalni daha sonra tedavisi için Almanya’ya gitmişti. Berlin’de tedavi gördükten sonra 17 Ocak’ta Moskova’ya döndüğünde havaalanında gözaltına alınıp, daha sonra çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.

Rusya Federal Cezaevi Servisi’nin talebi üzerine 2 Şubat’ta Moskova Şehir Mahkemesi’nde Navalny aleyhinde açılan dava sonuçlanmış, mahkeme Navalni’nin geçmişte yolsuzluk davası sonucunda verilen 3,5 yıl ertelenmiş hapis cezasını adli kontrol şartlarını yerine getirmediği gerekçesiyle normal hapis cezasına çevirmişti.

Mahkeme, önceden ev hapsinde geçirdiği 10 aylık süreyi hesaba katarak Navalni’nin kalan cezasını hapishanede geçirmesine karar vermişti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i açıktan eleştiren Aleksey Navalni, Moskova yakınlarındaki Vladimir şehrinde bir hapishanede bulunuyor.




Önceki Haber
Biden: Rusya’nın zararlı eylemlerine güçlü yanıt veririz
Sonraki Haber
AKP'de Süleyman Soylu çatlağı: 15 milletvekili rahatsızlıklarını parti yönetimine iletti