Ana SayfaManşetSancar: Korku duvarı geniş demokrasi ve eşit yurttaşlık ittifakıyla yıkılır

Sancar: Korku duvarı geniş demokrasi ve eşit yurttaşlık ittifakıyla yıkılır

HABER MERKEZİ- Partisine yönelik kapatma davası için “bir korkaklık davası” diyen HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, “Bu iktidarın korkusu büyüktür, boyun eğmeyin. Büyük birliktelik, geniş demokrasi ve eşit yurttaşlık ittifakı hayata geçsin, yürüyüşünü büyütsün. Bütün korkular, korku duvarları yerle bir olacaktır” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Meclis grup toplantısında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasına, Şeyh Said, Seyid Rıza ve Orhan Doğan’ı anarak başladı.

İçinden geçilen bu dönemin tekçi, baskıcı, inkarcı ve kıyıcı zihniyet ile eşitlik, adalet ve özgürlük isteyen zihniyet arasındaki mücadelenin final yılı olacağını aktaran Sancar şunları söyledi:

Finale doğru gidiyoruz. İşte bu final yılında başta Alevi canlarımız ve Kürt halkı olmak üzere bu ülkedeki tüm ezilenlerin mücadele ortaklığını pekiştirmek istiyoruz. Bu çağrımızı da her vesile ile yineliyoruz. Bunu neden bu kadar sıklıkla vurguladığımızı da açıklıyoruz. Bugün de biraz daha açacağız. Bundan sonra da bunun sebeplerini anlatmaya çalışacağız. Ama bugün burada konuşma yaparken bundan üç gün sonrasına bir saygı göndermemek, anmamak olmaz.

‘Zulüm ve talan üreten bir sistem’

“Çürüyen ve çürüten, her gün şiddet, yoksulluk, yolsuzluk, adaletsizlik, zulüm ve talan üreten bir yıkım sistemi ile karşı karşıyız” diyen HDP Eş Genel Başkanı Sancar “Biz on yıllardır süren bu sistemi ve bu sistemin ürettiği en büyük canavarlardan olan bu mafyatik düzeni değiştirmek için mücadele ediyoruz. Bütün yalanları, soygunu, tecavüzleri işte Kürt sorununda savaş politikalarını kullanarak örtmeye beceriyorlar. Bugüne kadar bunu yaptılar. İşe final yılı derken bunu kastediyoruz. Şimdi önümüzde savaş politikalarını Kürt sorununda inkarı imhayı en ileri boyutlara vardıran bu iktidara karşı mücadele var.  Bu sistemi ve onun ürünü olan bu canavar iktidar değiştirecek şey geniş toplumsal mücadele ve geniş bir demokrasi ittifakıdır. HDP bunun öncülüğe taliptir” diye belirtti.

Kapatma davası

HDP’nin kapatılması için Anayasa Mahkemesi’nde açılan davaya da değinen Sancar bu konuda da şunlara dikkat çekti:

Kapatma davasında savunmayı sadece bizim hukuk büromuz sadece bizim avukatlarımız yapmayacak. Çünkü bu dava esasen HDP’ya karşı açılmış bir dava değil. Bu dava Türkiye’de demokrasi mücadelesi, barış, umudun özgürlüğe karşı açılmıştır. Bu sistem ve kirli mafyatik düzenin devamını sağlamak için açılmıştır. Ona karşı mücadeleyi engellemek için açılmış bir davadır. O nedenle diyoruz ki sadece bizim işimiz gibi görmüyoruz bu davayı. O nedenle dün İstanbul’da Türkiye’nin önde gelen hukukçuları ile bir araya gelip konuştu, fikir aldık ve çalışma grupları oluşturduk. Savunmayı da mahkeme salonlarında okumak için yazmayacağız.  Bu savunma sadece bir hukuki savunma olmayacak bu savunmayı hukuk yoluyla demokrasi mücadelesinin gelecekte parlak bir belgesi olacak şekilde hazırlayacağız. Şüphesiz bu iddianameyi de çürüteceğiz, o zor iş değil, zaten bu iddianame çürük, çürütmek için uzun uzun uğraşmayacağız. Yapacağımız savunma tarihe karşı, hakların vicdanına yazılmak üzere hazırlanacak bir savunma olacaktır. AYM de hala bütün bu çürüme ve hukuksuzluğu ve hatta hukuk sefalet ve rezalete karşı içi sızlayan hakimler vardır.  İşte onların da vicdanlarına korkusuzca sarılabilmenin yolu toplumsal mücadeleye sarılabilmekten geçer.

Yurttaşlık ittifakı

Büyük birliktelik, geniş demokrasi ve eşit yurttaşlık ittifakı hayata geçsin, yürüyüşünü büyütsün, bütün korkular, bütün korku duvarları yerle bir olacaktır. İşte gerçek kurtuluş budur. Bunun yolu da bizim fikriyatımızda azmimiz, inancımız vicdanımızda ve zerre kir bulaşmamış mücadelemizdedir. Bir araya geleceğiz, iri olacağız, diri olacağız ve bu düzeni mutlaka değiştireceğiz.




Önceki Haber
Bingöl'de orman yangını günler sonra kontrol altına alındı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.