Ana SayfaGüncel33 Düş Yolcusu birçok kentte anıldı: Hayalleri Rojava’da gerçekleşti

33 Düş Yolcusu birçok kentte anıldı: Hayalleri Rojava’da gerçekleşti

HABER MERKEZİ – Suruç Katliamı’nın 6’ncı yıldönümünde yapılan anma etkinliklerinde, “33 düş yolcusunun hayalleri, Rojava’da gerçekleşti. Bize düşen gerçekleşen bu hayalleri koruyabilmek ve tüm dünyaya taşıyabilmek” mesajı verildi.

Kobanili çocuklara oyuncak götürmek için 20 Temmuz 2015’te Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) öncülüğünde Urfa’nın Suruç ilçesinde bulunan Amara Kültür Merkezi’nde bir araya gelenlere yönelik, İŞİD’in bombalı saldırısında katledilen 33 kişi için birçok kentte anma etkinlikleri düzenlendi.

İstanbul: Sözümüz Rojava’yı korumak

İstanbul’un Sultangazi ilçesinde bulunan Gazi Mezarlığı’nda düzenlenecek anma öncesi Gazi Cemevi’nde buluşan kitle, sloganlar eşliğinde mezarlığa yürüdü.

Mezarlıkta konuşan SGDF Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Hivda Selen, katliamda yaşamını yitirenlerin amacının sadece Kobanê halkıyla dayanışmak ve çocuklara oyuncak götürmek olduğunu belirterek, “Kobani’yi beraber savunduk, beraber inşa edeceğiz dedik, orada birçok şehit verdik ve o şehitlerimizin izinden yola çıktık” dedi.

Katliamda yaşamını yitiren İsmet Şeker’in kızı Dilek Şeker de, “6 yıl öncesini unutmuyorum. Bıkmadan adalet arıyoruz. Adalet yok. Aileler tekrar bayramlaşmak için adaleti arıyor” ifadelerini kullandı.

Ardından konuşan HDP Milletvekili Dersim Dağ, Suruç katliamının sorumlularının “Kobani düştü düşecek” diyenler olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Rojava Devrimi’ni koruyarak, Suruç şehitlerinin anısını yaşatacağız. Şehitlerimizin hayallerini gerçekleştireceğiz, düşlerini yarım bırakmayacağız. Rojava, Bakur, Başur’da devrimi gerçekleştireceğiz, çocukların yüzlerini güldüreceğiz ve onların uzatamadığı oyuncakları uzatacağız.


Diyarbakır: Hayalleri gerçekleşti

Katliamda yaşamını yitiren Veysel Özdemir, Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde bulunan Yeniköy Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı.

Anmaya HDP vekilleri dahil birçok kişi katıldı.

Aynı zamanda doğum günü olan Özdemir için mezarı başında pasta kesildi.

Özdemir’in ablası Gülistan Özdemir, kardeşine yazdığı “33 düş yolcusu” adlı şiiri okudu.

Ardından konuşan HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel, şunları söyledi:

Tüm halkların bir arada yaşamı kuracağı hayalleri vardı. 33 düş yolcusunun hayalleri, Rojava’da gerçekleşti. Dün Rojava Devrimi’nin yıl dönümüydü ve halklar bir arada yeni bir yaşamı inşa etti. Bize düşen gerçekleşen bu hayalleri koruyabilmek ve tüm dünyaya taşıyabilmek. Bu katliamlar aydınlatılmadı, çünkü devlet, mafya ilişkisi var. Bunlar açık bir şekilde çete liderleri tarafından açıklandı.

Şırnak: Daha ne istiyorlar

Katliamda yaşamını yitiren Uğur Özkan, Şırnak’ın Cizre ilçesi Asri Mezarlığı’nda bulunan kabri başında anıldı.

Anmada konuşan Özkan’ın ablası Hatice Özkan, “Sabah kardeşimin çerçeveli resmiyle gelirken engellendim. Bana sürekli ‘5 saniyen kaldı’ diyerek engel çıkardılar. Kemoterapi tedavisi görüyorum, bunu söylememe rağmen beni engellediler. Kardeşimi benden almışlar, daha ne istiyorlar benden. Canımı almışlar” dedi.

Adana: 33 gencin katledilmesini lanetliyoruz

Adana Demokrasi Güçleri tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bizler insan hakları savunucuları, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partiler olarak Suruç’ta 33 devrimci gencin katledilmesini bir kez daha lanetliyor, sorumluluk mevkiinde bulunan hükümeti, asıl failleri ortaya çıkartmasını, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşları sorumlu davranmaya çağırıyoruz” denildi.

Urfa: Vazgeçmeyeceğiz

Amara Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kitle, katliamda yaşamını yitiren 33 kişinin fotoğrafları ile kültür merkezine girmek isterken, polis buna engel oldu.

Eylemciler ise durumu “Suruç’un hesabını soracağız” sloganıyla protesto etti.

Katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının olduğu pankartı açan kitle, saygı duruşuyla yaşamını yitirenleri andı.

Ardından kitle, “Suruç için adalet herkes için adalet”, “Şehid namirin” ve “Suruç’un hesabı sorulacak” sloganları atıldı.

Burada konuşan, ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, “Halklarımız devletin katliamlarında yaşamını yitiriyor. Bu faşist diktatörlere boyun eğmeyeceğiz. Hesap sormaktan asla vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

“Çete, mafya ve devlet üçlüsü olduğu sürece ülkeye barış gelmeyecek” diyen HDP Urfa Milletvekili Nusrettin Maçin ise buna karşı ortak mücadele çağrısı yaptı.

Urfa Baro Başkanı Velat İzol da katliam aydınlatılmadığı sürece kültür merkezinin bahçesinde olmaya devam edeceklerinin mesajını verdi.

Yerine kayyım atanan Suruç Belediye Eşbaşkanı Hatice Çevik de “Katillerimizi çok iyi tanıyoruz. Biz eşit ve özgür yaşamı inşa edinceye kadar mücadele edeceğiz. Şenyaşar ailesini katledenler ile bu katliamı yapanlar aynı zihniyettir” ifadesinde bulundu.

İzmir: Kobane’nin umut yıldızı

Yapıcılar Müzik Kolektifi, 33 düş yolcusuna atfen “Kobanê’nin umut yıldızı” şarkısını besteledi.

Kolektif, katliamın 6’ncı yılında bestelediği şarkıya, “Kobanê’nin umut yıldızı” adını vererek, “Kobanê’nin umut yıldızları, her biri bin ant yüreklerimizde” ifadelerini kullandı.

Kolektifin Youtube hesabında paylaşılan şarkı, katliamda yaşamını yitiren Ece Dinç şahsında 33 düş yolcusuna atfedildi.

Ece Dİnç




Önceki Haber
Akbelen'de ağaç kıyımına karşı nöbet bayramda da sürüyor
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.