Ana SayfaCezaevleri95 yaşındaki yürüyemeyen hasta tutuklu Duran Razmik için tahliye çağrısı

95 yaşındaki yürüyemeyen hasta tutuklu Duran Razmik için tahliye çağrısı

HABER MERKEZİ – İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, tekerlekli sandalyede yaşamını sürdüren 95 yaşındaki hasta tutuklu Duran Razmik’in durumuna dikkat çekilerek serbest bırakılması için çağrı yapıldı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutukluların durumuna dikkat çektikleri “F Oturumu” eyleminin 486’ncısını gerçekleştirdi.

Corona virüsü salgını nedeniyle sosyal medya üzerinden yapılan eylemde konuşan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Maltepe L Tipi Cezaevi’nde tutulan 95 yaşındaki hasta tutuklu Duran Razmik’in durumunu anlattı.

Yoleri, cezaevlerinde sağlık hakkı ve tedaviye erişimde yaşanan sorunların salgın süreciyle daha da boyutlandığını belirten Yoleri, bu durumun yaşam hakkını ciddi bir şekilde tehdit ettiğini söyledi.

Adli Tıp Kurumu’nun (ATK) hasta tutukluların aleyhine raporlar düzenlediğini dile getiren Yoleri, ATK’nin yaşam haklarına ciddi tehdit olmaya devam ettiğini ifade etti.

95 yaşındaki Razmik’in 2014 yılında bu yanan felç olmasından kaynaklı tekerlekli sandalyeye bağlı yaşadığını belirten Yoleri, felcin yanı sıra, kalp hastalığı, diyabet, tiroid, astım, el ve ayaklarda uyuşma gibi sağlık sorunlarının da bulunduğunu söyledi.

Yoleri, Razmik’in tek başına ihtiyaçlarını karşılayamamasına rağmen cezaevinde tutulduğunu kaydetti.

İki çocuğu ve eşini trafik kazasında kaybetmesinin ardından geçirdiği felç nedeni ile tekerlekli sandalyeye mecbur kalan ve 2 bakıcısının yardımı ile yaşamını sürdüren Duran Razmik, evine gasp ve hırsızlık için giren bir kişiyi vurması nedeniyle 2014 yılında tutuklanmış, önce Silivri sonra Metris R Tipi Hapishanesi’nde tutulmuştur. Yaşının ileri olması, sağlık durumu ve tek başına ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumda olması nedeniyle 2020 yılında imza atmak şartı ile serbest bırakılmıştır.

Razmik’in 6 Mayıs 2021 tarihinde infaz ertelemesi ile ilgili rapor almak için Adli Tıp Kurumu’na gittiğini ancak işlemlerin uzaması nedeniyle o gün imzaya yetişemediği aktaran Yoleri, bu nedenle tutuklanıp tekrar cezaevine atıldığı bilgisini paylaştı.

Razmik’in başvurusu üzerine avukatlarının durumu yerinde gözlemlediğini belirten Yoleri, Razmik ve tüm hasta, yaşlı tutukluların serbest bırakılmasını talep etti.




Önceki Haber
İHD 35 yaşında: Mücadelemiz devam edecek
Sonraki Haber
Kuran kursunda çocuk ölümü dosyasına gizlilik kararı