Ana SayfaDünyaABD ile Almanya Kuzey Akım 2 projesi konusunda anlaştı

ABD ile Almanya Kuzey Akım 2 projesi konusunda anlaştı

HABER MERKEZİ – ABD’nin itiraz ettiği Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesinde, Washington ve Berlin arasında uzlaşma sağladı. Rusya anlaşmayı memnuniyetle karşılarken, Ukrayna’dan tepki geldi.

Almanya ile ABD arasında uzun yıllardır süren Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesine yönelik ihtilafta,
anlaşmaya varıldı.

DW Türkçe’nin haberine göre, anlaşmaya göre Rusya’nın doğal gazı, Ukrayna ya da diğer Doğu Avrupa ülkelerine karşı “silah” olarak kullanması durumunda, Almanya Rusya’ya karşı yaptırımlar devreye koymayı taahhüt etti.

Hükümet çevrelerinden yapılan açıklamaya göre ABD yönetimi de, daha önce boru hattı projesine yönelik uygulayacağını söylediği yaptırımları rafa kaldırdı.

Alman hükümet sözcüsünün verdiği bilgiye göre Başbakan Angela Merkel, Rusya lideri Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi yaparak, ABD ile uzlaşılan anlaşmaya dair bilgi verdi. Merkel’in Putin’e, “Ukrayna’nın yanında olduklarını” söylediği belirtildi.

Ukrayna tepkili, Rusya memnun

Anlaşmanın duyurulması sonrası Ukrayna’dan tepki geldi. Cumhurbaşkanılığı ofisinden yapılan açıklamada, “Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı projesine yönelik anlaşma, bu projenin gerçekten tehdit ettiği tarafların arkasından yapılamaz” ifadesi kullanıldı.

Moskova, ABD ile Almanya arasında sağlanan uzlaşmadan memnun. Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi’nde Dışişleri Komitesi Başkan Yardımlığı yapan Vladimir Cabarov, “Anlaşma Kuzey Akım 2’nin inşaasını sükunet içinde tamamlayabilmemizi ve faaliyete geçirebilmemize imkan tanıyacak” dedi.




Önceki Haber
Mısır'dan 'Kıbrıs' açıklaması: Derin endişe duyuyoruz
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.