Ana SayfaDünyaABD, Rusya ve AB ülkerinden Türkiye’ye Kıbrıs tepkisi: BMGK’ye taşınıyor

ABD, Rusya ve AB ülkerinden Türkiye’ye Kıbrıs tepkisi: BMGK’ye taşınıyor

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Maraş bölgesinin bir kısmının daha açılacağı’ açıklamasına, ABD, Rusya ve AB ülkerinden sert tepki geldi. Konunun kısa sürede BMGK’ye taşınması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs ziyaretinde Maraş bölgesinin bir kısmının daha açılacağını açıklamasına, ABD, Avrupa ülkeleri ve Rusya’dan tepki geldi.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, “Maraş’ın bazı kısımlarının Kıbrıs Türklerinin kontrolüne geçmesi açıklamalarını kınıyoruz” açıklaması yaptı.

Yaptığı yazılı açıklamada bu kararın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 550 ve 789 numaralı kararlarıyla ters düştüğünü ifade eden Blinken, ABD’nin meseleyi BMGK’ya taşıyarak sert bir yanıt vermek için aynı fikirdeki müttefikleriyle birlikte çalıştığını belirtti:

ABD, Kıbrıs Türklerinin Türkiye’nin desteğiyle Maraş’ta attığı bu adımları provokatif, kabul edilemez ve çözüm müzakerelerinde yapıcı şekilde yer alma sözleriyle uyumsuz olarak değerlendiriyor. Kıbrıslı Türkleri ve Türkiye’ye bugün açıkladıkları kararı ve Ekim 2020’den bu yana attıkları tüm adımları geri almalarını şiddetle tavsiye ediyoruz.

Blinken, Erdoğan’ın ve Kuzey Kıbrıs’ın iki devletli çözüm çağrıları için de “Biz Kıbrıs’ta, tüm bölgenin de faydasına olacak olan iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon temelli çözümü destekliyoruz” açıklaması yaptı.

Avrupa ülkeleri ve Rusya’dan da tepki

Fransız Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, Çarşamba sabah yaptığı açıklamada Kıbrıs Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides ile görüştüğünü, Maraş’ın bir kısmının açılması konusunda Kıbrıs Cumhuriyeti’ne destek verdiğini ve konuyu Birleşmiş Milletler gündemine getireceklerini açıkladı.

İki devletli çözüme karşı olan Yunanistan’dan da Dışişleri Bakanlığı, yazılı bir açıklama yaparak Türkiye’nin adımını “en sert şekilde kınadığını” duyurdu.

Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, bugün Kıbrıs’ın başkenti Lefkoşa’ya gidiyor. Dendias’ın da konuyla ilgili açıklamalar yapması bekleniyor.

BMGK’nin beş daimi üyesinden biri olan İngiltere de, konunun BMGK gündemine “acil olarak getirileceğini” ve “derin şekilde kaygı verici olduğunu” açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, yaptığı açıklamada “İngiltere tüm taraflara Kıbrıs çözüm sürecini etkisi kılacak ya da Ada’da gerilimi artıracak adımlar atmaktan kaçınma çağrısı yapıyor” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın açıklamalarının ardından, bir diğer BMGK daimi üyesi Rusya’nın dışişleri bakanlığından da açıklama geldi. Açıklamada, Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Kıbrıslı mevkidaşı Nikos Christoulides’le bir telefon görüşmesi yaptığı ve “Türkiye’nin açıklamasının, BMGK kararlarının ihlali anlamına geldiğini söylediği” belirtildi.

Erdoğan’ın açıklamalarının hemen ardından Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de, Maraş’ın yeniden açılmasının kabul edilemez olduğunu ve ‘derin bir kaygı duyulduğunu’ söyledi.

46 yıldır kapalıydı

Ada’da kuzey ve güneydeki Türk ve Rum yönetimleri arasında bir tampon bölge var. Tampon bölgenin en doğusunda, dünyanın en güzel sahillerinden birine sahip, 1974 öncesi Ada’nın turizm gelirlerinin yüzde 53’ünün geldiği Maraş bölgesi, 46 yıldır kapalıydı.

Bölgedeki mülklerin çoğu, o dönem uluslararası turizm yatırımcılarına ve Rumlara ait. Türk tarafı, Maraş’ı müzakerelerde güçlü bir pazarlık kozu olarak elinde bulunduruyordu.

Kapalı Maraş’ın sahildeki yaklaşık 2 kilometrelik kısmı ve sahilin arka caddesi olan Demokrasi Caddesi, 8 Ekim 2020’de, halkın polis ve asker kontrolünde yaya geçişleri için açıldı.




Önceki Haber
6 ayda biter dedi, kendi gitti: Akademisyen, öğrenci ve mezunlar ne diyor?
Sonraki Haber
Taliban Erdoğan'ı doğruladı: İnanca dayalı pek çok ortak noktamız var