Ana SayfaDünyaAmazon’un tahrip edilmesi Harpy kartallarının yaşama şansını sıfıra düşürdü

Amazon’un tahrip edilmesi Harpy kartallarının yaşama şansını sıfıra düşürdü

HABER MERKEZİ – Harpy kartalının Amazon ormanlarının yok edilmesinden kurtulma şanslarının “neredeyse sıfır” olduğu belirtildi.

Kartal türü için “son kale” olarak kabul edilen Amazon ormanlarının tahrip edilmesiyle, kartalların türleri de tehlikeye girdi.

İngiltere’nin East Anglia Üniversitesi’nde çevre bilimleri Profesörü Carlos Peres, Harpy kartalının Amazon’da nüfusu azalan milyonlarca hayvan arasında olduğunu söyledi.

Prof. Peres, genç kartalları hareket ettirmek ve diyetlerini desteklemek gibi koruma önlemlerinin türlerin hayatta kalması için kritik öneme sahip olacağını da belirtti.

Harpy kartallarının tüm kuş türleri arasında en yavaş yaşam döngüsüne sahip olduğu düşünülürse, yüksek oranda ormansızlaştırılmalara uyum sağlama şansları neredeyse sıfırdır.

Harpy kartalları

Dişileri on kiloya ulaşabilen Harpy kartalları, dünyanın en büyük yırtıcı kuşlarından birisidir.

Bu tür, Orta Amerika’dan kuzey Arjantin’e kadar tropik ormanlarda yaşıyordu ancak yaşam alanları büyük oranda tahrip edildi.

Kartallar, Brezilya, Panama ve Surinam’da dahil olmak üzere birçok ülkede yasal korumaya sahip olsalar da kartalları ormanlık ve uzak alanlarda korumak çok zor.

Amazon ormanının yaklaşık %17’si son 50 yılda yok edildi.




Önceki Haber
Kör bıçağı beklemek ya da demokratik ittifak !
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.