Ana SayfaGüncelAYM Gergerlioğlu kararının gerekçesini açıkladı: Berberoğlu emsal gösterildi

AYM Gergerlioğlu kararının gerekçesini açıkladı: Berberoğlu emsal gösterildi

HABER MERKEZİ – HDP’li Gergerlioğlu hakkında verilen ‘hak ihlali’ kararının gerekçesini açıklayan AYM, CHP’li Berberoğlu hakkında verilen karar emsal gösterildi.

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) hakkında “hak ihlali” kararı verdiği Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, 6 Temmuz’da serbest bırakılmıştı.

AYM’nin verdiği kararın gerekçesi, Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Enis Berberoğlu hakkında alınan karar emsal gösterildi.

Gerekçeli kararda, AYM’nin ihlal kararını gönderdiği ilk derece mahkemesinin seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile ifade özgürlüğü ihlallerinin giderimi için yapması gereken zorunlu işlemleri; yeniden yargılama işlemlerine başlanması, mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması ve ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması, başvurucunun hükümlü statüsünün sona erdirilmesi olarak belirtildi.

Kararda, Gergerlioğlu’nun yasama dokunulmazlığı ve ifade özgürlüğü bakımından Anayasa Mahkemesi’ni ihlal sonucuna ulaştıran nedenleri gideren, ihlal kararında belirtilen ilkelere uygun yeni bir karar vermesi gerektiğine hükmetti.

AYM, kararın sonuç bölümünde, Gergerlioğlu’nun Anayasa’da güvence altına alınan seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile ifade özgürlüğünün ihlal edildiğini kaydederek, ihlallerin sonuçlarının ortadan kaldırılması için başvurucunun yeniden yargılanmasına başlanması, infazının durdurulması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesine karar verdi.




Önceki Haber
Meclis'e yürüyüşleri engellenen madenciler baretlerini kırdı
Sonraki Haber
Çocuğuna cinsel istismardan gözaltına alınan erkek, hastaneden kaçtı