Ana SayfaÇalışma YaşamıDİSK-AR: 9 milyon 671 bin kişi işsiz

DİSK-AR: 9 milyon 671 bin kişi işsiz

HABER MERKEZİ – DİSK-AR’ın  hazırladığı rapora göre geniş tanımlı işsiz sayısı 9 milyon 671 bin kişi. TÜİK bu sabah işsiz sayısını 4 milyon 237 bin kişi olarak açıklamıştı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi (DİSK-AR), Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Mayıs 2021 dönemine ait Hanehalkı İşgücü Araştırması (HİA) raporuna karşı “İşsizlik ve istihdamın görünümü” başlığıyla rapor hazırladı.

TÜİK’e göre dar tanımlı işsiz sayısı Mayıs 2021’de 4 milyon 237 bine yükseldi. DİSK-AR’ın açıkladığı geniş tanımlı işsiz sayısına göre Türkiye’de 9 milyon 671 kişi işsiz durumda.

İşsizliğin salgının ilk ayları kadar vahim durumda olduğu ifade edilen raporda, “Geniş tanımlı kadın işsizliği yüzde 34, geniş tanımlı genç işsizliği yüzde 40’ın üzerinde. Geniş ve dar tanımlı işsizlik arasındaki fark 14 puan” denildi.

İşsizlik arttı

Raporda, TÜİK’in mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranının yüzde 13,2 ve TÜİK’in atıl işgücü olarak adlandırdığı, DİSK-AR’ın ise geniş tanımlı işsizlik olarak ifade ettiği oranın yüzde 27,2 olduğu belirtildi.

Raporda, mevsim etkisinden arındırılmış geniş tanımlı işsizlik oranının son bir yılda 2,1 puan, son bir aylık dönemde 0,2 puan azaldığı kaydedilerek, geniş tanımlı işsizliğin 3 milyon 283 bin kişi artarak 9 milyon 671 bine yükseldiği bilgisi paylaşıldı.

İşsizlikte cinsiyet farkı

Raporda şu veriler paylaşıldı:

Cinsiyete göre işsizlik oranlarına bakıldığında kadın işsizliğinin tüm türlerde erkeklerden yüksek olduğu görülüyor. Mevsim etkisinden arındırılmış dar tanımlı işsizlik oranı erkeklerde yüzde 12,2 iken kadınlarda yüzde 15,5’tir. Zamana bağlı eksik istihdam ve işsizlerin bütünleşik oranı erkeklerde yüzde 18,7 iken kadınlarda yüzde 20,5’tir. İşsiz ve potansiyel işgücünün bütünleşik oranı erkeklerde yüzde 17,7 iken kadınlarda yüzde 29,5 seviyesindedir. Geniş tanımlı işsizlik (atıl işgücü) ise erkeklerde yüzde 23,9 ve kadınlarda yüzde 33,7 düzeyindedir. Geniş tanımlı kadın işsizliği ile geniş tanımlı erkek işsizliği arasındaki fark 9,8 puandır.




Önceki Haber
İngiltere futbol takımının siyah oyuncularına internetten ırkçı saldırı
Sonraki Haber
Cumartesi Anneleri'nin davasında gerginlik