Ana SayfaDünyaFransa, Özerk Yönetim heyetini ağırladı: Türkiye tepki gösterdi

Fransa, Özerk Yönetim heyetini ağırladı: Türkiye tepki gösterdi

HABER MERKEZİ – Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nden bir heyet, Cumhurbaşkanı Macron’un davetiyle Paris’e giderek görüşme yaptı. Toplantıya Türkiye’den tepki geldi.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, son günlerde statünün tanınması için diplomatik çalışmalara hız verdi. Bu kapsamda dikkat çekici son toplantı Fransa ile yapıldı.

Demokratik Suriye Meclisi (DSM) Yürütme Kurulu Eş Başkanı İlham Ehmed, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkanı Berivan Xalid ve Derazor Sivil Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkanı Xesan El Yusif’tan oluşan bir heyet Fransa’nın başkenti Paris’e gitti.

Heyet, Elysee Sarayı’nda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un da aralarında olduğu üst düzey bir heyetle görüşme yaptı.

Özerk Yönetim Basın İrtibat Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre görüşmede Suriye krizi başta olmak üzere bölgede yaşanan siyasi gelişmeler ve çözüm önerileri değerlendirildi.

Kuzey ve Doğu Suriye’nin idari yapısı ve demokratik yönetim modeli hakkında tartışmaların yürütüldüğü görüşmede, Kuzey ve Doğu Suriye’ye uygulanan ambargo da masaya yatırıldı.

Macron’a bilgi veren heyet, sınır kapılarının kapalı olmasının bölgede yarattığı olumsuz etkiyi anlattı.

Davet Macron’dan

ANHA’ya konuşan Özerk Yönetimi Yürütme Meclisi Eş Başkanı Bêrivan Xalid Berivan Xalid, Macron’un talebi üzerine Paris’e gidildiğini ve Emmanuel Macron, Fransa Cumhurbaşkanlığı Danışmanlığı ve Fransa Hükümeti üst düzey yetkililerinin görüşmede hazır bulunduğunu aktardı.

Kuzey ve Doğu Suriye’nin idari, toplumsal, siyasi, ekonomik yapısı ve IŞİD’e yönelik yürütülen mücadele hakkında tartışmaların yürütüldüğünü söyleyen Berivan Xalid, “Fransa Cumhurbaşkanı, Suriye ve tüm bölgede güvenlik ve istikrar sağlanana kadar Özerk Yönetim’i desteklemeye devam edeceğini dile getirdi” ifadelerini kullandı.

Xalid ayrıca, Fransa Cumhurbaşkanlığı’nın Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Bölgesi için askeri ve ekonomik destek sağlayacaklarını dile getirdiklerini belirtti.

Türkiye tepki gösterdi

Görüşmeye Türkiye’den tepki gecikmedi. Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada görüşme kınanarak, şu ifade kullanıldı:

Fransa’nın tüm çağrılarımıza rağmen bölücü gündeme sahip bu eli kanlı terör örgütü ve uzantılarıyla sürdürmekte olduğu ilişki, Türkiye’nin milli güvenliği, Suriye‘nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün korunması ve bölgede istikrarın sağlanması çabalarına zarar vermektedir.




Önceki Haber
33 Düş Yolcusu birçok kentte anıldı: Hayalleri Rojava'da gerçekleşti
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.