Ana SayfaDünyaHindistan’daki 84 yaşındaki rahibin ölümü halkı ayaklandırdı

Hindistan’daki 84 yaşındaki rahibin ölümü halkı ayaklandırdı

HABER MERKEZİ – Hindistan’da “Terörle mücadele yasası” uyarınca tutuklanan en yaşlı kişi olarak kayıtlara geçen 84 yaşındaki Hıristiyan rahip ve insan hakları aktivisti Peder Stan Swamy, hayatını kaybetti. Swamy’in ölüm haberinden sonra ülkede çok sayıda eylem düzenlendi.

Kabile halklarının hakları için mücadele yürüten Cizvit rahip Stan Swamy, Hindistan’da 2018’deki “şiddet yanlısı bir radikal sol grubu desteklemek” ve “yasaklı bir radikal sol grupla bağlantılı olmakla”  iddiasıyla geçen yıl tutuklanmıştı.

Reuters’in haberine göre Parkinson hastalığı olan Swamy, hapishanedeyken Covid-19’a yakalandı ve Pazartesi günü Mumbai’deki bir hastanede hayatını kaybetti.

BM insan hakları savunucuları özel raportörü Mary Lawlor, yaptığı açıklamada, “Bugün Hindistan’dan gelen haberler çok üzücü. İnsan hakları savunucusu ve Cizvit rahip peder Stan Swamy, sahte terör suçlamalarıyla tutuklanmasından dokuz ay sonra gözaltında öldü. İnsan hakları savunucularını hapse atmak mazur görülemez” dedi.

‘Sosyal adalet için tutkulu bir savaşçı’

Peder Swamy’nin ölümünün Modi hükümetinin ‘terörle mücadele’ yasasına yönelik eleştirileri, yeniden alevlendirmesi bekleniyor.

Yasalara karşı çıkanlar, yasanın hükümeti eleştiren insanları haksız yere cezalandırmak için kullanıldığını söylüyor.

Ana muhalefetteki Kongre partisinin lideri Jairam Ramesh, hükümete sert eleştiriler yönelterek, “Bu trajediden Hint devleti içerisinde kim sorumlu tutulacak? Peder Stan Swamy’yi Hindistan devleti öldürdü” dedi.

Eyemler yapıldı

Swamy’nin ölümünün duyulmasından sonra ülkede çok sayıda eylem yapılırken, “Peder Stan ölmedi, öldürüldü” yazan pankart ve dövizler taşıyan eylemciler, rahibin ölümünden hükümeti sorumlu tuttu.




Önceki Haber
'Duduk'un efendisi' Djivan Gasparyan yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.