Ana SayfaGüncelKHK’li Platformları Birliği: Din alimlerini serbest bırakın

KHK’li Platformları Birliği: Din alimlerini serbest bırakın

HABER MERKEZİ – KHK’li Platformları Birliği, Kürtçe hutbe okudukları için tutuklanan 9 din aliminin serbest bırakılması çağrısında bulundu.

KHK’li Platformları Birliği, Kürtçe hutbe okudukları için Demokratik İslam Kongresi (DİK) ve Din Alimleri Derneği (DİAY-DER) yönetici ve üyesi 9 din aliminin tutuklanmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, anadilde ibadet ve yaşam hakkının engellenemeyeceğine işaret edilerek, din alimlerinin derhal serbest bırakılmaları istendi.

Kürtçe ibadet

Din ve vicdan özgürlüğünün Anayasal güvence altına alınmasına rağmen uygulamada tekliğin kendini en ağır bir şekilde hissettirdiğine dikkat çekilen açıklamada, “Ülkemizde Cuma günleri cami minberlerinden okunan hutbe Arapça metnin yanında sadece Türkçe dili kullanılmaktadır. Özellikle ülkemizin doğu bölgesinde sadece anadilini konuşup anlayabilen yurttaşlar, anadilinde hutbe dinleyememektedir. Ayrıca insanların başka dili biliyor olmaları anadilinde hutbe dinlemek istemelerinin önünde engel teşkil etmemesi gerekir” denildi.

‘Bundan vazgeçilmelidir’

İnsanların kendi dilinde ibadet ve hutbe okumasını engellemenin kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada, ”Diyanet İşleri Başkanlığı belli bir mezhebe, belli bir dile hizmet eden değil; tüm halkın dini ihtiyaçlarını karşılayacak, bölgenin kültürel yapısını ve hassasiyetlerini bilen din görevlilerini toplumun hizmetine sunmak durumundadır. Ayrıca tüm ülkede tek tip hutbe okutmak, görevlisine güvenmeyen bir kurum görüntüsü oluşturmaktadır. Bundan vazgeçilmelidir” ifadelerine yer verildi.

Dini ve yasal zorunluluk

Ayrıca açıklamada, Kürtçe hutbe okuduğu için tutuklanan imamların hakkını korumanın Diyanet’in asli görevi olduğuna dikkat çekilerek, tutuklanan din alimlerinin derhal serbest bırakılması çağrısı yapıldı. Kürtçe dilinde hutbe ihtiyacının derhal karşılanması gerektiğine işaret edilen açıklamada, bunun bir lütuf değil hem dini hem de yasal bir zorunluluk olduğu ifade edildi.

Ne olmuştu

Kürtçe hutbe okudukları için, İstanbul’da Demokratik İslam Kongresi (DİK) ve Din Alimleri Derneği (DİAY-DER) üyelerine 3 Temmuz’da operasyon yapıldı.

26 kişinin gözaltına alındığı operasyonda, 9 din alimi tutuklandı.

DİK ve DİAY-DER üyelerinin avukatı olan Vedat Ece, ”Namazı, duayı neden Kürtçe yapıyorsunuz?” suçlamasıyla tutuklamaların yaşandığını aktarmıştı.




Önceki Haber
LGBTİ+ aktivistlerine saldırıda yaralanan kameraman Aleksandr Laşkarava öldü
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.