Ana SayfaDünyaMacaristan LGBT+’lara yönelik yasayı referanduma götürecek

Macaristan LGBT+’lara yönelik yasayı referanduma götürecek

HABER MERKEZİ – Macaristan Başbakanı Viktor Orban, LGBT’lerin okullarda ve TV’lerde görünürlüğüne sansür getiren yasayı referanduma götüreceğini açıkladı.

15 Haziran’da Macaristan parlamentosu LGBTİ+’ların haklarını gündeme getirmeyi suç kapsamına alan bir yasa tasarısını onaylamıştı.

Avrupa Birliği söz konusu yasanın temel insan haklarını ihlal ettiğini belirtmiş, Avrupa Komisyonu da Macaristan’ın bu yasasıyla ilgili iki ihlal prosedürü başlatmıştı.

Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen geçen hafta yaptığı açıklamada “Bu düzenleme insanlara cinsel yönelimlerinden ötürü ayrımcılık uygulamak için çocukları koruma bahanesini kullanıyor” demişti.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, bugün Facebook hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, yasayı referanduma götüreceğini, oylamada 5 sorunun sorulacağını duyurdu.

Orban’ın açıklamasına göre referandumda halka “çocukların gelişimini etkileyen medya programlarının kısıtlamalar olmaksızın yayınlanmasını destekleyip desteklemedikleri”, cinsellik eğitimine “ebeveynin rızası olmadan farklı cinsel yönelimler”in dahil edilmesinden yana olup olmadıkları gibi sorular yöneltilecek.

Yasaya karşı gelen tepkiler

İktidardaki sağcı otoriter parti FİDESZ ve Hristiyan Demokratlar tarafından sunulan yasa tasarısına, önümüzdeki yıl gerçekleşecek seçimlere güç birliği yaparak ortak adayla katılmaya hazırlanan muhalefet bloku, -milliyetçi Jobbik dışında- karşı çıktı ve sert tepki gösterdi.

Ayrıca parlamentoda yapılan oylama öncesinde yaklaşık on bin kişi yasa taslağını parlamentonun önünde protesto etti.

Avrupa Parlamentosu Macaristan raportörü Gwendoline Delbos – Corfield da, “Çocuk istismarının önlenmesi gibi kutsal bir amacın gerisine sığınarak LGBTİ + haklarının hedef alınmasını” eleştirdiğini açıkladı.

Geçen yıl da bir yasayla Macaristan’da eşcinsel kişilerin birlikte yaşamasının aile sayılamayacağı, dolayısıyla birlikte yaşayan eşcinsellerin evlat edinemeyecekleri kuralı çıkartılmıştı.

Hükümet tarafından formüle edilen “Aile annenin kadın, babanın erkek olduğu en küçük toplumsal birimdir” tanımlaması sadece Macaristan’da değil, pek çok ülkede insan hakları savunucuları tarafından eleştirilmişti.




Önceki Haber
Konya’da Kürt aileye ırkçı saldırı: 1 kişi yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
ABD, Türkiye'nin Kıbrıs için sunduğu iki devletli çözüm önerisini reddetti