Ana SayfaDünyaRekor sıcaklık: Sibirya orman yangınlarıyla başa çıkamıyor

Rekor sıcaklık: Sibirya orman yangınlarıyla başa çıkamıyor

HABER MERKEZİ – İklim değişikliği, kuzey Sibirya tundralarında alışılmadık derecede yüksek sıcaklıklara neden oluyor.

Rusya’nın donmuş tundraları ile bilinen bölgesi şu anda bir sıcak hava dalgası altında kalmış durumda.

Sibirya kasabalarında yaşayanlar, fazla dumanların kendilerini çok etkilediğini söylüyor.

Bu yıl, sıcaklıklar şimdiden yeni rekor seviyelere ulaştı.

Alevler yaklaşık 800 bin hektarlık ormanı kaplarken, kuzeyde en çok etkilenen Yakutya bölgesi, iklim bilimcilerin uzun vadeli etki korkusundan dolayı haftalardır olağanüstü hal durumunda.

Reuters’in haberine göre Rusya’nın orta Chelyabinsk bölgesinde çıkan yangınlarda ise, geçen hafta bir kişi yaşamını yitirdi ve düzinelerce köy evi yandı.

Savunma Bakanı Sergei Shoigu, Salı günü bir toplantıda yaptığı açıklamada, “Anormal sıcak hava dalgası nedeniyle yangın riski neredeyse tüm ülkede ciddi şekilde yükseldi. En zor durum Yakutya’da” dedi.

Salı günü, son yıllarda yaşanan büyük orman yangınlarının yükünü taşıyan Yakutya’da 2 bin 600’den fazla itfaiyeci alevlerle mücadele ediyordu.

Yakutya bölgesindeki yangınlar

Avrupa Birliği gözlem programının bir parçası olan Copernicus Atmosfer İzleme Servisi’ne (CAMS) göre, hem 2019 hem de 2020’de Yakutya’nın orman yangınlarının bölgede rekor miktarlarda sera gazına yol açtığını belirtti.

CAMS’ta kıdemli bir bilim adamı olan Mark Parrington, sadece son altı hafta içinde, bölgedeki yangınların yaklaşık 150 megaton karbondioksit eşdeğeri yaydığını açıkladı ve bu miktarın, Venezüella’nın 2017 yılındaki fosil yakıt emisyonlarına yakın olduğunu belirtti.




Önceki Haber
İSİG: Haziran'da en az 173 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi
Sonraki Haber
Merkez Bankası faizleri sabit tuttu