Ana SayfaDünyaSenegal’de kadınlar cinsel şiddete dair cezasızlığa karşı sokağa çıktı

Senegal’de kadınlar cinsel şiddete dair cezasızlığa karşı sokağa çıktı

HABER MERKEZİ – Senegal’de tecavüz ve erkek şiddetine yönelik cezasızlık politikasına karşı sokağa çıkan kadınlar, “Adalet ve hukuk uygulansaydı, tecavüzcüler hak ettikleri cezayı alsaydı bugün burada olmazdık” dedi.

Senegal’in başkenti Dakar’da kadınlar, erkek şiddeti ve yargının failleri korumasına karşı sokağa çıktı.

Place de la Nation’da düzenlenen protestoda konuşan Aissatou Sene, “Devletin, nüfusun yarısını oluşturan kadınların kendilerini güvende hissetmesi için, mağdurları desteklemek amacıyla yapılar, barınaklar ve gerekli her şeyi sağlamasını bekliyoruz” dedi.

Louise isimli 15 yaşındaki bir kız çocuğunun cinsel istismara maruz bırakılması ve o anların kameraya alınmasını hatırlatan Sene, “Bütün ‘Louise’ler için buradayız, özellikle tecavüze uğrayan, filme alınan ve bir reşit olmamasına rağmen bu pornografik filmi paylaşılan ‘Louise’ için buradayız, ve filmin yönetmenine, biz feministler onu ihbar edene kadar bir şey olmadı” ifadelerini kullandı.

‘Normalleştirilen’ erkek şiddetine vurgu yapan Sene, “Adalet ve hukuk uygulansaydı ve tecavüzcüler hak ettikleri cezayı alsaydı, bugün burada olmazdık” diye konuştu.

Kadın mücadelesiyle gelen yasa

Africa News’in haberine göre ülkede cinsel saldırı, ‘basit’ bir suç olarak görülüyordu ve failler ya çok az ceza alıyor ya da hiç almıyordu.

2019’da iki kadının tecavüz edilip öldürülmesinin ardından yürütülen mücadele, hükümeti yeni bir yasa hazırlamaya zorladı.

Bunun üzerine Ocak 2020’de ülkedeki kadın örgütleri ve sivil toplumun aktif kampanyaları sonrasında tecavüz ve pedofiliyi suç sayan bir yasa çıkarıldı.

Kadına ve çocuğa yönelik cinsel şiddete ilişkin hazırlanan yasa, faillere azami müebbet hapis ve asgari ceza olarak 10 yıl hapis cezasını öngörüyor.

Muhalefet lideri cinsel saldırıdan tutuklandı

Öte yandan bu yılın başlarında, muhalefet lideri Ousmane Sonko’nun tecavüz suçlamasıyla tutuklanmasının ardından, kadınların tepkisi ve mücadelesi arttı.

Şubat ayında, kuaförde çalışan Adji Sarr isimli bir kadın, Sonko’nun kendisine tecavüz ettiğini söyledi.

Sarr, Sonko’nun kendisine sistematik cinsel saldırıda bulunduğunu ve tehdit ettiğini belirtirken, Sonko suçlamaları reddetti.




Önceki Haber
EMEP: Partimiz seçime girme yeterliliğini sağlamıştır
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.