Ana SayfaGüncelSivas Katliamı anması: Sivas’ı ateşe verenler, Deniz’e ateş edenlerdir

Sivas Katliamı anması: Sivas’ı ateşe verenler, Deniz’e ateş edenlerdir

HABER MERKEZİ – Sivas Katliamı’nın 28’inci yılında İstanbul’da yapılan anmada konuşan HDP İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu, “Sivas’ı ateşe verenler, Deniz’e ateş edenlerdir. Sivas’ı anmak demek gelmekte olana hazırlanmak demektir” dedi.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, Madımak Oteli’nde 33 aydın, yazar ve iki otel çalışanının yakılarak katledildiği Sivas Katliamı’nın 28’inci yıl dönümünde Kadıköy Rıhtım’da basın açıklaması gerçekleştirdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Musa Piroğlu’nun da katıldığı açıklamada, “Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek”, “ Sivas şehitleri yaşıyor”, “ Sivas’ın faili Deniz’in katili” sloganları atıldı.

Kitle, Sivas katliamında yaşamını yitirenlerin adını anarak, isimlerin söylendiği sırada “yaşıyor” dedi.

HDP’li Piroğlu, katliamın düne ait bir olay olmadığını belirterek, “Sivas’ı ateşe verenler, Deniz’i ateş edenlerdir. Sivas’ı anmak demek gelmekte olana hazırlanmak demektir” dedi.

Sivas’ı bir tekbir getirerek, göz göre göre bir güruh ateşe verdi. Ama biz biliyoruz ki Sivas’ın önünde otelin içindekileri korumak için hiç kimse bir şey yapmadı. O yüzden seyredenlerde en az onlar kadar sorumludur. Çünkü Sivas’takileri koruması gerekenler devletin ta kendisidir. Devlet korumak için hiçbir adım atmadı. Sadece seyretti.

Katilleri biliyoruz, onları kovalamaya devam edeceğiz. Ama acı bir gerçek daha var ki bizlerde seyrettik. Yapmamız gerekeni yapamadık, şehirleri ayağa kaldıramadık, insanları sokağa dökemedik. Yeni Sivaslar yaşansın istemiyorsak, seyirci kalmayacağımızı, halkı ayağa kaldıracağımızı bildirmemiz gerekecek.

‘Kontragerilla yolları’

Ardından kitle adına açıklamayı yapan Zeynep Çelik, katliamı unutmadıklarını ve unutturmayacaklarını belirterek, “Sivas Katliamı, ardından gelen Gazi katliamı gibi Alevilerin toplumsal mücadeledeki varlığını pasifize etmek için düzenlenmiştir. Alevi, Kürt, Ermeni gibi Türk-Sünni kimliği dışındaki kimliklere mensup halklara yönelik yapılan katliamlar bu ülke siyasetini dizayn etmede kontragerillanın sıkça başvurduğu yollardandır” ifadelerini kullandı.

“Topyekun saldırıların karşısında bizlerin tek seçeneği var, faşizme karşı birleşmek ve mücadele etmek” diyen Çelik, saldırılara karşı birlikte mücadele etmenin önemine dikkat çekti.

Çelik, “Geleceğimizi, onurumuzu, özgürlüğümüzü kazanmak için bir araya gelmek, örgütlü mücadeleyi, ortak mücadeleyi yükseltmektir. Katliamlar tarihine son vermenin yolu da budur” ifadelerini kullandı.

Açıklama atılan sloganlarla son buldu.




Önceki Haber
Haziran ayında 77 gazeteci kadın şiddet ve tacize maruz bırakıldı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.