Ana SayfaToplumsal CinsiyetSürmi İnce’yi öldürmekten yargılanan asker hakkında ‘iyi hal’ indirimi

Sürmi İnce’yi öldürmekten yargılanan asker hakkında ‘iyi hal’ indirimi

HABER MERKEZİ – Yüksekova’da çocuklarına yemek götürürken askerler tarafından öldürülen Sürmi İnce cinayetine ilişkin uzman çavuş Ali Dalgıran hakkında açılan davanın karar duruşmasında sanık hakkında mahkeme heyeti “iyi hal” indirimi uygulayarak, 3 yıl 10 ay 20 gün ceza verdi.

Hakkari’nin Yüksekova ilçesine bağlı Büyükçiftlik beldesinde, 18 Temmuz 2016’da ot biçen çocuklarına yemek götüren Sürmi İnce, askerler tarafından vuruldu.

İnce’nin yaşamını yitirmesinin ardından askerlerden sadece Ali Dağkıran gözaltına alındı ve daha sonra serbest bırakıldı.

Ardından Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı, emri veren karakol komutanı ve emrindeki dokuz askeri personel hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar vererek, sadece suçu kabul eden Ali Dağkıran hakkında dava açtı.

Uzman Çavuş Ali Dalgıran hakkında “taksirle öldürmek” suçlamasıyla açılan davanın karar duruşması Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün yapıldı.

Denizli İl Jandarma Komutanlığı’nda görevine devam eden ve tutuksuz olarak yargılanan sanık Dalgıran mazeret göstererek duruşmaya katılmadı.

Duruşmaya İnce’nin avukatları, ailesi, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üye olan avukatlar ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari şube yöneticileri katıldı.

Duruşmada ilk olarak söz alan Surmi İnce’nin eşi Hasan İnce, “Eşimi öldüren kişinin cezalandırılmasını talep ediyor ve adalet istiyorum” dedi.

Daha sonra söz alan İnce’nin oğlu Ahmet İnce, “Şu an yargılama maalesef sadece bir kişi üzerinde yürümekte olup diğer kolluk görevlilerinin de fail olarak yargılanması gerekmektedir. Çünkü onların da suçlu olduğunu ve cezalandırılmaları gerektiğini düşünüyorum. Bu nedenle faillerin hak ettiği şekilde cezalandırılmalarını talep ediyorum” diye konuştu.

Sürmi İnce’nin avukatı ve aynı zamanda oğlu olan Bünyamin İnce, AİHM ve Anayasa Mahkemesi’nin kararlarını hatırlatarak, çatışma ortamlarında devletlerin insanların haklarını korumak yükümlülüğünü hatırlattı.

Anayasa Mahkemesi’ne yaptıkları başvuruyla soruşturmada eksiklerin görüleceğini belirten İnce, tarafsız ve adli bir süreç işletildiğinde olayın tüm ayrıntıları ortaya çıkacağını kaydetti.

Sanığa “Bilinçli taksirle öldürme” suçlamasından verilecek cezanın yeterli olmadığını söyleyen İnce, “kasten öldürme ve olası kasıt” maddelerinden yargılanmasını talep etti.

Avukat İnce’nin ardından sanık avukatları diğer celselerdeki savunmalarını tekrar ederek Dalgıran hakkında “kasten öldürme ve olası kasıt” maddelerinden yargılanmasını talep etti.

Aranın ardından mahkeme heyeti, sanık Dalgıran hakkında “iyi hal” indirimi uygulayarak, 3 yıl 10 ay 20 gün ceza ile tutuklamasına karar verdi.




Önceki Haber
Sivas'ta Madımak anması: Katliamın içinde devlet var
Sonraki Haber
Amazonlar'da son 14 yılın en şiddetli yangınları yaşanıyor