Ana SayfaEkolojiTuz Gölü’nde toplu flamingo ölümleri

Tuz Gölü’nde toplu flamingo ölümleri

HABER MERKEZİ – Tuz Gölü’nde yüzlerce yavru ve yetişkin flamingo ölü bulundu. Ölümlerin sebebinin, suyun çekilmesiyle birlikte flamingoların besin bulamaması olduğu belirtiliyor.

Ankara, Konya ve Aksaray sınırları içerisinde yer alan Tuz Gölü’nün Konya’nın Cihanbeyli ilçesi Gölyazı bölgesinde toplu flamingo ölümleri yaşanıyor.

Türkiye’nin ikinci en büyük gölü olan Tuz Gölü’nde yüzlerce yavru ve yetişkin flamingo ölü bulundu.

Kuşların göç yolu üzerinde bulunan göle her yıl 10 bine yakın flamingo gelerek burada kuluçkaya yatıyor. Ancak kuluçkadan çıkan yavru flamingoların bu yıl yeterince besin bulamadığı belirtiliyor.

Türkiye’nin en kurak bölgesinde bulunan Tuz Gölü’nün kurumasındaki en önemli faktörün tarımsal faaliyetler olduğu belirtiliyor.

Tuz gölünü besleyen su kanallarının tarım sulaması için yapılan bentlerde toplanması göldeki suların çekilmesine neden oluyor. Son dönemde yağış rejiminde yaşanan değişikliğinin kuraklığı arttırdığı, iklim değişikliğinin etkisiyle ve nüfus baskısıyla sorunun büyüdüğü kaydediliyor.

Soruşturma başlatıldı

Ölümlerin ortaya çıkmasının ardından Konya Valiliği, flamingo ölümlerine ilişkin araştırma ve soruşturma başlattı.

Valilikten yapılan açıklamada, bölgede yapılacak çalışmalarla ilgili komisyon oluşturulduğu belirtildi.

13 Temmuz 2021 tarihinde kamuoyuna yansıyan, Tuz Gölü’nün Konya-Cihanbeyli Gölyazı bölgesindeki flamingo ölümleriyle ilgili Valiliğimizce gerekli araştırma ve soruşturma çalışmaları başlatılmıştır. Ayrıca flamingoların yaşam döngüsünü olumsuz etkileyen hususlar ve alınabilecek ek tedbirlerle ilgili Valiliğimizce oluşturulan uzman komisyon, alanda incelemeler yapmaktadır.




Önceki Haber
Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi'ni açıklandı: Yıllık ortalama artış yüzde 20.19
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.