Ana SayfaGüncelVedat Aydın anıldı: Hayallerini gerçekleştireceğiz

Vedat Aydın anıldı: Hayallerini gerçekleştireceğiz

HABER MERKEZİ – Diyarbakır’da 1991’de kaçırılarak katledilen HEP İl Başkanı Vedat Aydın, mezarı başında anıldı. Anmaya katılanlar, aynı zihniyet tarafından katledilen Aydın ve Deniz Poyraz’ın hayallerini gerçekleştireceklerini söyledi.

Diyarbakır’da 5 Temmuz 1991 tarihinde kaçırılan ve cenazesi 2 gün sonra Elazığ’ın Maden ilçesinde bir köprünün altında bulunan Halkın Emek Partisi (HEP) Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın,  Mardinkapı Mezarlığı’ndaki kabri başında anıldı.

Anmaya, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan ve parti yöneticileri, İnsan Hakları Derneği (İHD) Şube Başkanı Abdullah Zeytun, görevden alınan belediye eşbaşkanları, Aydın’ın kardeşi Veysi Aydın ve yurttaşlar katıldı.

Anmada konuşan HDP İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, “Vedat Aydın’ın fikriyatı, Kürt halkının özgürlüğüydü, onurlu bir barıştı, hak, hukuk ve adaletti. Vedat Aydın’ı bizden kopardılar ama binlerce Vedat Aydın doğdu, bu onur mücadelesini yürütüyor” diye konuştu.

Aynı zihniyetin 17 Haziran’da Deniz Poyraz’ı katlettiğini ifade eden Ceylan, “Kürt halkı Deniz Poyraz’ın katledilmesiyle alanlara çıktı. Kürt halkı dün olduğu gibi bugün de özgürlük ve demokrasi talebiyle yine alanlarda. Bizler Vedat Aydın’ın da Deniz Poyraz’ın da hayallerini gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

Aydın’ın kardeşi Veysi Aydın ise ağabeyinin katledilmesinin üzerinden 30 yıl geçtiğini, ancak faillerin açığa çıkarılmadığını söyledi.

“Failleri tanıyoruz, itiraflar var. Ama devlet kör, sağır, dilsiz oynuyor” diyen Aydın, Devletin Kürt politikaları değişmediği sürece 17 bin faili meçhul cinayetin faillerinin açığa çıkarılmayacağını dile getirdi.

İHD Şube Başkanı Abdullah Zeytun da, Vedat Aydın’ın insan hakları savunucusu olduğunu hatırlatarak, “Bizler de onun bize bıraktığı cesaret mirasıyla mücadele edeceğiz” dedi.

Ne olmuştu?

HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın, 5 Temmuz 1991’de gece vakti Diyarbakır’daki evinden kendilerini polis olarak tanıtan kişiler tarafından gözaltına alındı.

Aydın’ın cenazesi iki gün sonra 7 Temmuz’da Elazığ’ın Maden ilçesi yakınlarındaki bir köprü menfezinin altında işkence edilmiş halde bulundu.

Diyarbakır’da düzenlenen cenaze törenine katılan yüz binlerce kişinin, 10 Temmuz günü Mardin Kapı Mezarlığı’na düzenlediği yürüyüşe yönelik polisin saldırısı sonucunda 8 kişi yaşamını yitirdi, onlarca kişi ise yaralandı.

Dosya 30 yıl sonra düşürüldü

Aydın’ın faillerinin bulunması için yürütülen soruşturmadan ise sonuç alınmadı.

Elazığ Cumhuriyet Başsavcılığının yetkisizlik kararının ardından dosya Malatya Cumhuriyet Başsavcılığına gönderildi.

Yıllarca rafta bekletilen soruşturma dosyasında, 3 Kasım 1996’daki Susurluk kazasının ardından hazırlanan raporda, cinayetin devlet içinde odaklanan bir çete tarafından yapıldığı belirtilmesine rağmen bir gelişme sağlanmadı.

Dosyanın zamanaşımı kapsamında düşmesine kısa bir süre kala JİTEM elemanı Abdulkadir Aygan’ın cinayete ilişkin itirafları dosyaya girdi.

Bu gelişmeyle birlikte 2011 yılında dosyanın zaman aşımı süresi 10 yıl uzatıldı.

Olay yeri Diyarbakır olması nedeniyle soruşturma Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına devredildi.

Bölgedeki 90’lı yıllarda işlenen “faili belli” cinayetlerin ilki olarak görülen soruşturma dosyası, 5 Temmuz’da zaman aşımı nedeniyle düşürüldü.




Önceki Haber
Suruç Aileleri İnisiyatifi üyelerine polis müdahalesi: 13 gözaltı
Sonraki Haber
Japonya’da şiddetli yağış: 120 bin kişi için tahliye kararı