Ana SayfaDünyaYeni Zelanda, ‘LGBTİ+ dönüşüm terapileri’ni yasaklıyor

Yeni Zelanda, ‘LGBTİ+ dönüşüm terapileri’ni yasaklıyor

HABER MERKEZİ – Yeni Zelanda’da kişinin cinsel yönelimini “değiştirmeyi” amaçlayan uygulamalar için hapis cezası geliyor.

Yeni Zelanda, LGBTİ+ için “dönüşüm terapisi” olarak bilinen ve kişinin cinsel yönelimini, cinsiyet kimliğini veya cinsiyet ifadesini değiştirmeyi amaçlayan uygulamalar için 5 yıla kadar hapis cezası öneren bir yasa hazırladı.

Adalet Bakanı Kris Faafoi yaptığı açıklamada, çıkarılacak yasayla işe yaramayan, büyük ölçüde itibarsızlaşan ve zarara yol açan bu tür uygulamaları sona erdirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Faafoi, “Dönüşüm uygulamalarının modern Yeni Zelanda’da yeri yoktur. Bu uygulamalar, herhangi bir kişinin cinsel yöneliminin, cinsiyet kimliğinin veya cinsiyet ifadesinin bozulduğu ve düzeltilmesi gerektiğine dair yanlış inanca dayanmaktadır” dedi.

Reuters’ın haberine göre yeni yasa tasarısına göre, 18 yaşından küçük veya karar verme yetisini kaybetmiş kişiler üzerinde “değiştirme uygulamaları” yapanlar için de 3 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Dönüşüm terapileri!

“Dönüşüm terapisi”ne karşı başta Kanada, İngiltere ve Avustralya olmak üzere birçok ülkede yeni düzenlemeler yapılıyor.

Amerika Birleşik Devletleri’nde “dönüşüm terapisi” konusunda federal bir yasak yok, ancak California, Colorado, New York, Washington ve Utah dahil olmak üzere birçok ABD eyaleti uygulamayı bir dereceye kadar yasaklamaktadır.

Amerikan Tabipler Birliği, uygulamayı “zararlı ve etkisiz” olarak tanımlıyor.

Bir kişinin cinsel yönelimini veya cinsiyet kimliğini değiştirmeyi amaçlayan “dönüşüm terapileri” genelde; konuşma terapisi, hipnoz, elektrik şoku ve bilinçli aç bırakma içerebiliyor.




Önceki Haber
Orman yangınları sürüyor: Ölü sayısı 4'e çıktı
Sonraki Haber
Mevcut en güncel haber.