Ana SayfaPolitikaOkul yurtlarındaki fuhuş şebekeleri iddiası Meclis’e taşındı

Okul yurtlarındaki fuhuş şebekeleri iddiası Meclis’e taşındı

HABER MERKEZİ – HDP’li milletvekili Remziye Tosun, şüpheli şekilde yaşamlarını yitiren Aleyna Çakır, Gülay Uygun, Esra Hankulu ve Eda Nur Kaplan’ın ölümleri ile ilgili yürütülen soruşturmaları ve okul ve yetiştirme yurtlarında fuhuş şebekesi oluşturulduğu iddialarını Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun; Aleyna Çakır, Gülay Uygun, Esra Hankulu ve Eda Nur Kaplan’ın şüpheli ölümleri ile yetiştirme yurtlarında fuhuş şebekesi iddialarının araştırılmasına ilişkin Meclis Başkanlığına araştırma ve soru önergeleri sundu.

Tosun, konuya dair Meclis Başkanlığı’na sunduğu araştırma önergesinin gerekçesinde 2007 yılında AKP eski Milletvekili Turhan Çömez’in İstanbul’da Bahçelievler kız yetiştirme yurdunda kız çocuklarının yurttan alındığı veya kaçırıldığı yönünde ihbar aldığını açıkladığı hatırlatıldı.

Gerekçe kısmında AKP’li vekilin bu ihbara ilişkin yetiştirme yurdunu ziyaret ederek 33 kız çocuğunun kayıp olduğunu ortaya çıkardığı ve yurtta kalan çocukların vakıf annesinin de gelip götürdüğü bilgisi verildiği belirtildi.

Akabinde kız çocukların kayıp olduğunu belgeleriyle açıklanıp raporlaştırıldığının belirtildiği önergede, şu ifadeler yer aldı:

2018 yılında ise Ankara’da yetiştirme yurtlarında kız çocuklarını para karşılığı cinsel istismara maruz bırakan fuhuş şebekesi ortaya çıkmıştır. Avukat Dr. Dilek Ekmekçi 2018 yılından itibaren Ankara’da Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı yetiştirme yurtlarında kız çocuklarının fuhuş ve uyuşturucu şebekesi tarafından para karşılığı cinsel istimara maruz bırakıldıklarını, kız çocuklarının bürokrat, hakim, savcı, istihbarat ve emniyet yetkililerine eskort olarak gönderildiklerini veya yetiştirme yurtlarda sevgili adı altında kızların istismara zorladıklarını açıklamıştır.

Tosun, konu hakkında Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e bazı sorular sorarak yanıtlamasını istedi.

Soruların bir kısmı şu şekilde:

  • Bakanlığınız yetiştirme yurtlarında uyuşturucu ve fuhuş şebekesine ilişkin detaylı araştırması mevcut mudur?
  • Şebekeye ilişkin hakkında soruşturma açılan şahıs sayısı kaçtır?
  • TCK’nda düzenlenen görevi ihmal, görevi kötüye kullanma, ölümüne sebebiyet verme, kasten öldürme suçlarından hakkından işlem başlatılan kamu görevlisi veya bakanlık çalışanı bulunmakta mıdır?
  • Avukat Dr. Dilek Ekmekçi’nin isimlerle beyanlarda bulunduğu kişiler hakkında Bakanlığınız bir girişimde bulundu mu?
  • 2007 yılından itibaren devlet yetiştirme yurtlarında veya sevgi evlerinde öldürülen, intihar eden çocuk sayısı kaçtır?
  • 2007 yılından itibaren yetiştirme yurtlarında istismara uğrayan çocuk sayısı kaçtır?
  • Ankara’da yetiştirme yurtlarında yaşanan vakalarla Ankara eski Belediye Başkanı olan Melih Gökçek’in bağlantısı nedir? Gökçek hakkında soruşturma başlatılmış mıydı?
  • Ümitcan Uygun’un Aleyna Çakır’ın ölümünün baş şüphelisi olmasına rağmen hakkında neden soruşturma açılmamıştır?
  • Ümitcan Uygun’un yetiştirme yurtlarıyla bağlantısı nedir? Ümitcan Uygun yetiştirme yurtlarındaki kız çocuklarının siyasi, sosyo-ekonomik nüfuza sahip kişilerle bağlantıları oluşturan suç şebekesinin üyesi midir? Bu konuda Uygun hakkında açılan bir soruşturma var mıdır?
  • Eda Nur Kaplan’ın şüpheli ölümünden önce şikâyet etmesine rağmen etkin soruşturma yapılamamasına ilişkin görevi ihmal veya kötüye kullanma suçlarında kolluk gücü hakkında işlem başlatıldı mı?



Önceki Haber
Buldan: Tüm dünyadaki kadınlar için eşit, adil bir yaşam talebimiz var
Sonraki Haber
Afganistan’da müziğe ve kadınların seyahat etmesine yasak getirildi